Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Potraviny a výživa – umělá sladidla
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablony VY_32_INOVACE POV Název DUMu POV K Stupeň a typ vzdělávání Střední vzdělání s výučním listem, odborné učiliště Vzdělávací oblast Chování pracovníků ve službách, stravovací služby Vzdělávací obor Potraviny a výživa Vzdělávací okruh Umělá sladidla Druh učebního materiálu Prezentace, samostatná práce Cílová skupina Žák, let Anotace Prezentace seznamuje žáky s umělými sladidly – význam, druhy, použití, Speciální vzdělávací potřeby - ano - Klíčová slova Umělá sladidla - složení, druhy, použití, skladování Datum
2
Význam, druhy, použití, výhody
Umělá sladidla Význam, druhy, použití, výhody
3
Význam umělých sladidel
Umělá sladidla: Jsou náhražkou cukru Jsou získávaná chemickou cestou Mají vyšší sladící schopnost Nemají výživnou ani energetickou hodnotu Jsou ve formě tabletek, tekutá nebo sypká
4
Druhy umělých sladidel
Sorbit je vhodný pro diabetiky Sladí o polovinu méně než cukr Sacharin Je třikrát sladší než cukr Má nahořklou příchuť
5
Druhy umělých sladidel
Aspartam Je dvěstěkrát sladší než cukr Nepoužívá se do tepelně upravovaných pokrmů Irbis Sweet Je třikrát sladší než cukr
6
Použití umělých sladidel
Při přípravě jídel, moučníků, nápojů pro diabetiky Při redukčních dietách
7
Výhody umělých sladidel
Jsou bez kalorií Nepoškozují zuby Pro diabetiky jsou nenahraditelná Při redukčních dietách
8
Prověření vědomostí 1. Co jsou umělá sladidla?
2. Jaké jsou druhy umělých sladidel? 3. Vyjmenuj výhody umělých sladidel? 4. K čemu se používají umělá sladidla?
9
Použitá literatura Šebelová,Marie,: Potraviny a výživa,Parta,2000,ISBN Obrázky: [cit ]. Dostupný pod licencí Microsoft Office 2010 na WWW: <
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.