Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, příspěvková organizace DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12 _INOVACE_OV16 Název školy SPŠ a SOŠGS Most Předmět ODBORNÝ VÝCVIK Tematická oblast NAUKA O ZBOŽÍ 1 Téma VÝROBKY ZE ZELENINY – ZMRAZENÁ, SUŠENÁ ZELENINA A ZELENINA V SOLI Ročník 1. Jméno autora Jaroslava Kapalínová Datum tvorby ÚNOR 2013 Anotace Žáci se seznámí s druhy zmrazené, sušené zeleniny a zeleniny naložené v soli v prodeji, jejich přejímkou, vadami a skladováním. Materiál je určen pro žáky 1.ročníku obor prodavač.
2
ZMRAZENÁ ZELENINA SUŠENÁ ZELENINA ZELENINA V SOLI
VÝROBKY ZE ZELENINY ZMRAZENÁ ZELENINA SUŠENÁ ZELENINA ZELENINA V SOLI
3
ZMRAZENÁ ZELENINA VÝROBKY ZMRAZENÉ ZELENINY Druhy v prodeji:
jednodruhové – špenát, mrkev, hrášek, rajčata, papriky, květák, růžičková kapusta, fazolové lusky…. směsi – jarní směs, směs na svíčkovou, čínská směs, směs do polévky, směs s hráškem a kukuřicí, s mrkví a hráškem…….
4
ZMRAZENÁ ZELENINA PŘEJÍMKA – kontrolujeme: neporušenost obalu, konzistenci záruční lhůtu, cizí příměsi v průhledných obalech VADY – prošlá záruční lhůta, poničený obal, záměna druhu, rozmrazené, cizí příměsi SKLADOVÁNÍ – v mrazící lednici při nekolísavé teplotě -18°C i nižší a při vlhkosti 90%
5
SUŠENÁ ZELENINA VÝROBKY SUŠENÉ ZELENINY Druhy v prodeji:
jednodruhové – cibule, česnek v prášku… směsi - Směs kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer) KTERÉ ZNÁT DALŠÍ DRUHY SUŠENÉ ZELENINY?
6
SUŠENÁ ZELENINA PŘEJÍMKA - kontrolujeme:
– vzhled – neporušenost obalu, barva, tvar - záruční lhůtu, - celistvost druhů VADY: prošlá záruční lhůta, poničený obal, záměna druhu, rozdrcené, rozdrobené druhy zeleniny SKLADOVÁNÍ: v čistých, dobře větratelných, suchých a chladných skladech, chráníme před hlodavci a sluncem.
7
ZELENINA KONZERVOVANÁ DO SOLI
ZELENINOVÉ VÝROBKY V SOLI z racionální výživy nežádoucí DRUHY V PRODEJI: Česneková pasta Mladý kopr v soli PŘEJÍMKA – hodnotíme vzhled – obal, barva, konzistence, - záruční lhůta SKLADOVÁNÍ - v čistých, dobře větratelných, suchých a chladných skladech, chráníme před sluncem
8
ZDROJE http://www.koreniodlubana.cz/img/p/81-393-large.jpg
Josef Kavina, ZBOŽÍZNALSTVÍ potravinářského zboží pro 2. ročník středních odborných učilišť a integrovaných středních škol učebního oboru prodavač – prodavačka, zaměření pro potravinářské zboží a pro smíšené zboží, vydalo nakladatelství a vydavatelství IQ 147, 1996
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.