Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ERICH MARIA REMARQUE NA ZÁPADNÍ FRONTĚ KLID

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ERICH MARIA REMARQUE NA ZÁPADNÍ FRONTĚ KLID"— Transkript prezentace:

1 ERICH MARIA REMARQUE NA ZÁPADNÍ FRONTĚ KLID
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jakub Tůma. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Obsah Život Chronologický seznam významných děl Citáty
Literární rozbor Na západní frontě klid Děj Postavy Pracovní list Odpovědi Seznam použité literatury Odkaz na citace

3 Život 22. června 1898, Osnabrück – 25. září 1970, Locarno
Narodil se do rodiny knihvazače. V 18 letech odešel do první světové války. V roce 1918 ho zasáhla střepina granátu do krku, levé nohy a pravé ruky. Konec války strávil v lazaretu v Duisburgu. Po válce vystřídal mnoho povolání (učitel, varhaník, obchodní cestující, úředník, obchodník s hřbitovními náhrobky, automobilový závodník), ze kterých později čerpal inspiraci.

4 Život Redigoval dva časopisy, „Sport im Bild“ v Berlíně a „Echo Continental“ v Hannoveru. Remarque se stal literární celebritou po vydání knihy Na západní frontě klid. Kniha ihned zfilmována, prodalo se jí 3,5 milionu výtisků během prvních tří let. Po převzetí moci nacistickým režimem se dostal na seznam zakázaných autorů. Roku 1938 zbaven německého občanství.

5 Život Nacistický režim jeho dílo označil za nepravé. Remarque podle nacistické propagandy byl Žid Paul Kramer (akronym). Oženil se s bývalou manželkou Charlieho Chaplina, Paulette Goddard. Zemřel v roce 1970 na klinice v Locarnu.

6 Chronologický seznam významných děl
Na západní frontě klid (1929) Cesta zpátky (1931) – Pokračování románu Na západní frontě klid.

7 Tři kamarádi (1936) – Syntéza autorovy poetiky a filosofie
Tři kamarádi (1936) – Syntéza autorovy poetiky a filosofie. Příběh tří automechaniků vlastnících starý vůz jménem Karel se závodnickým motorem v neprospívající automobilové dílně. Přátelé žijí bohémským životem, dokud v jejich životě nenastane zlom. Robert se zamiluje do nemocné dívky Pat a snaží se jí pomoct. Gottfried je zastřelen členem SA a dva přátelé, Robert s Ottou se mu mstí. Nakonec se oba snaží postupně prodat veškerý majetek, aby Pat pomohli sponzorovat nákladnou léčbu. Prodají i Karla, ale Pat to nepomůže. Román shrnuje filosofii, kterou lze označit biblickým citátem, který nese název další knihy.

8 Chronologický seznam významných děl
Miluj bližního svého (1941) Černý obelisk (1956) – Příběh z dvacátých let 20. století o několika přátelích vlastnících pohřební ústav. V pozadí příběhu o osudu těchto postav je vykreslena atmosféra Výmarské republiky a příčiny nástupu fašismu.

9 Citáty „Vždycky se nám zdá lepší to, co nemůžeme dostat, než to, co už máme. V tom spočívá romantika a idiotství lidského života.“ „Jenom jednoduché věci nikdy nezklamou. A štěstí se má začít hledat úplně dole při zemi.“ „Těžké je milovat někoho, koho si nevážíme, a neméně těžké je milovat toho, koho si vážíme o mnoho víc než sebe.“ „Život brzo skončí a pak nám nikdo nedá nic za to, jestli jsme byli smutní nebo veselí.“

10 Literární rozbor Forma Druh Žánr Próza Epika Román

11 Na západní frontě klid (1929)
Jde částečně o autobiografii. Román vysvětluje válečnou realitu první světové války a její podoby, kterou nikdo do té doby nepoznal a která nedevastovala nevratně pouze krajinu, ale i člověka, který se z války vracel jako docela jiný a svému okolí vzdálený tvor. Román byl doposud dvakrát zfilmován. První film v režii L. Milestonea z roku 1930 získal Oskara. V roce 1979 natočil D. Mann stejnojmenný koprodukční film.

12 Děj Hlavní hrdina Pavel se i se svými přáteli dostane na frontu. Celý děj je prodchnut naturalistickým líčením války od její periferie (kasárny, výcvik) až po epicentrum v zákopech. Pavel je celým prostředím, které si válečné běsnění téměř užívá, stržen, ale uvědomuje si, že realita je jiná. Když zabijí jeho kamaráda, uvědomuje si cenu života. Když jede domů se zregenerovat, zjistí, že jeho maminka umírá na rakovinu a celé jeho kdysi blízké prostředí domova je mu vzdálené. Pomalu přijde o všechny své přátele (poláka Katczinského nese přes celé bojiště) a nakonec sám zemře.

13 Postavy Pavel Bäumer – hlavní postava
Albert Kropp – bývalý spolužák Pavla Müller – bývalý spolužák Pavla Leer – bývalý spolužák Pavla František Kemmerich – bývalý spolužák Pavla Stanislav Katczinsky – kamarád Pavla Tjaden Deterding Himmelstoss – velitel, krutý, bezohledný

14 Pracovní list Vyjmenuj alespoň dvě díla autora.
Je kniha Na západní frontě klid román? Pokus se vysvětlit hlavní téma knihy. Dá se říct, ža autor v knize Na západní frontě klid využil zkušenosti z vlastního života?

15 Odpovědi Nebe nezná vyvolených, Tři kamarádi Ano
Román vysvětluje válečnou realitu první světové války a její podobu, kterou nikdo do té doby nepoznal a která nedevastovala nevratně pouze krajinu, ale i člověka, který se z války vracel jako docela jiný a svému okolí vzdálený tvor.

16 Seznam použité literatury
REMARQUE, Erich Maria. Na západní frontě klid. 9. vyd. (V novém překladu v Euromedia Group 1.). Praha: Ikar, 183 s. ISBN

17 Odkaz na citace Citáty slavných osobností: Největší sbírka citátů, přísloví a murphyho zákonů [online] [cit ]. Dostupné z: STR. 2. Bundesarchiv, Bild / CC-BY-SA [online]. [cit. 2014­04­06]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: arque_1929_zu_Davos.jpg?uselang=cs STR. 5. Erich Maria Remarque [online]. [cit. 2014­04­06]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: _Autograph.jpg?uselang=cs


Stáhnout ppt "ERICH MARIA REMARQUE NA ZÁPADNÍ FRONTĚ KLID"

Podobné prezentace


Reklamy Google