Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední škola Cheb, Obrněné brigády 6, Cheb Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název klíčové aktivity: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04Kra_16 Název DUM: Voda Jméno autora: Mgr. Marta Králová Ročník: 1. Vzdělávací oblast: Potraviny a výživa Vzdělávací obor: Kuchař - číšník Klíčová slova: ostatní (nutné) živiny, význam, pitný režim Anotace: Prezentace je zaměřená na seznámení se základními pojmy ve výživě. Druh učebního materiálu: prezentace, pracovní list, test Očekávaný výstup: Žák vysvětlí význam vody pro člověka, popíše negativní důsledky nedodržování pitného režimu na zdraví člověka. Své znalosti ověří pomocí testem. Metodika učebního materiálu: prezentace - projekce
2
VODA
3
Potraviny a výživa Kuchař – číšník 1. ročník
4
Živiny: Bílkoviny Tuky základní (hlavní) živiny Sacharidy Vitamíny
Minerální látky ostatní (nutné) živiny Voda
5
Význam: doprava látek v těle regulace tělesné teploty
trávení (vylučování odpadních látek)
6
Sušina: potraviny zbavené vody (sušené, kandované ovoce,
sušené vývary, směsi na výrobu pečiva,…)
7
Pitný režim Na, K,Cl – ovlivňují množství vody v těle
cca 2-3 l/ den/ dospělá osoba až 60% dospělého člověka tvoří voda
8
Nedostatek/ onemocnění:
bolesti hlavy, očí únava ledvinové kameny zácpa (trávící soustava)
9
Kontrolní otázky: Význam vody pro člověka
Kolik tekutin by měl člověk vypít za den Jaká onemocnění hrozí člověku při nedodržování pitného režimu
10
Použitá literatura: Šebelová,M. Potraviny a výživa, učebnice pro odborná učiliště. Praha:PARTA, 2004. ISBN Autorem prezentace: Mgr. Marta Králová
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.