Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Složení potravin Ing. Petra Pechová, 2012
2
Složení potravin živiny voda
balastní látky (podporují trávení – vláknina) povzbuzující látky (éterické oleje, kyseliny, alkaloidy – v pochutinách – kofein, nikotin) potravinové přísady (barviva, aromata, zahušťovací prostředky, konzervační látky)
3
Rozdělení živin podle uplatnění v organismu
Energetické: dodávají tělu energii k udržení tělesných procesů, k růstu, obnově tkání a k činnosti organismu dodávají energii sacharidy, tuky, bílkoviny
4
Rozdělení živin podle uplatnění v organismu
Stavební: v organismu jsou využívány při stavbě a obnově všech tkání a tělesných tekutin bílkoviny, minerální látky
5
Rozdělení živin podle uplatnění v organismu
Ochranné: zvyšují odolnost vůči nemocem člověk je potřebuje v nepatrných dávkách jsou nenahraditelné vitamíny, enzymy, stopové prvky
6
Rozdělení živin podle významu ve stravě člověka
Základní: mají výživovou funkci jsou zdrojem energie řadíme sem bílkoviny, tuky, sacharidy
7
Rozdělení živin podle významu ve stravě člověka
Živiny nezbytné: zajišťují správnou funkci jednotlivých orgánů i celého organismu mají ochrannou funkci řadíme sem minerální látky, vitamíny, vodu
8
Úkol: Najděte na internetových stránkách potravinové přísady.
Zjistěte, jak jsou potravinové přísady označeny na obalech potravin. Mohou být potravinové přísady zdraví škodlivé?
9
Použité zdroje ŠEBELOVÁ, Marie. potraviny a výživa. Praha: parta, 2002, ISBN
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.