Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anotace: Prezentace pro 9. ročník. K výkladu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anotace: Prezentace pro 9. ročník. K výkladu"— Transkript prezentace:

1 Anotace: Prezentace pro 9. ročník. K výkladu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc. Michael RADIMERSKÝ Název materiálu: VY_32_INOVACE_3_32_ TRAGÉDIE OBCE LEŽÁKY Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Prezentace pro 9. ročník. K výkladu

2 TRAGÉDIE OBCE LEŽÁKY

3 Historie Národní kulturní památka-pietně upravené místo slouží jako památník odboje proti NACISMU. Tato bývalá kamenická osada sloužila za druhé světové války jako úkryt parašutistické skupiny Silver A s radiostanicí Libuše vyslané z Londýna. Po atentátu na říšského protektora Heydricha byla tato osada v následném teroru pro civilnímu obyvatelstvu dne vypálena a domy byly srovnány se zemí. Dospělí byli eskortováni do Pardubic kde byli v Zámečku zastřeleni.

4

5 Před 62 lety, 24. června 1942, byla osada Ležáky obklíčena nacisty a vypálena. Obyvatelé byli zastřeleni na pardubickém popravišti. Celkem bylo tehdy zavražděno 23 mužů, 22 žen a 11 dětí. Další dodatečně zatčení byli na stejném místě popraveni později. Jedenáct ležáckých děti bylo odesláno do koncentračního tábora v polském Chelmnu, kde je čekala smrt v plynové komoře. Ležáky, které potkal obdobný osud jako mnohem známější Lidice, byla malá osada chudých kameníků a chalupníků. Tvořilo ji osm domků a mlýn, ve kterém se v roce 1942 ukrývala jedna ze skupin parašutistů s vysílačkou s volacím kódem Libuše. Po spáchání atentátu na Heydricha bylo sídlo vysílačky odhaleno, parašutisté a jejich pomocníci zabiti nebo zatčeni. Poslední vysílání vysílačky Libuše bylo zachyceno

6

7 27.května byl v Praze Libni spáchán výsadkáři Kubišem a Gabčíkem atentát na Heydricha je znovu vyhlášeno stanné právo v Praze a 29.5.v celém protektorátu. Hitler dává K. H. Frankovi souhlas k likvidaci obce Lidice vyvraždění mužů a odvlečení žen a dětí, k vypálení obce a jejímu srovnání se zemí. Vysílací stanice Libuše přes stoupající teror denně volá Londýn a podává naší vládě zprávy, většinou tragické. Začátkem června je nutno vysílačku přemístit, tentokrát do věže katolického kostela ve Včelákově, odkud se krátce na to vrací přímo do ležáckého mlýna.

8

9 24.června jsou zmobilizovány oddíly SS, polního četnictva a ochranné policie v Pardubicích i posily z Hradce Králové, celkem na 500 nacistů. Kolony aut se blíží k Ležákům z obou stran od Dachova i od Dřeveše. Území obklíčili policisté, těžké kulomety. Na znamení Waltera Lehneho začíná útok několika stovek ozbrojenců na bezbranné Ležáky. Všichni obyvatelé, zastižení v osadě, jsou spolu s dělníky z Černíkova lomu shromážděni u silnice. Pro děti do včelákovské školy a do Skutče odjíždějí policejní hlídky. Po důkladné kontrole přihlášek k pobytu jsou vyhnáni přebývající. Celkem 47 osob je odvezeno do Pardubic. Vše cennější gestapem uloupeno, osada zapálena. Domky hoří celou noc a ještě dlouho zůstává údolí plné dýmu.

10

11 Ležáky jsou synonymem nezapomenutelné zločinné tragédie civilizovaného světa, jsou mementem tohoto sebevědomého přídomku a uplynulého století. Jsou synonymem odvahy, smrti a vraždy. Jsou však i prostorem, který se utvářel na místě bývalé obce, kde měly být podle rozkazu pole a louky. Obec měla být vymazána z map. Ležáky jsou pietním územím. Územím s vlastní poválečnou historií, které bylo potupně formováno do dnešní podoby. Jedno z nejkrásnějších, pokud lze vůbec pietní území takto vnímat a o jeho podobě takto hovořit. Jedno z nejkrásnějších, pokud se jej podaří noblesně rehabilitovat.

12 Pomník na místě vypáleného domu

13 Pomník u silnice v bývalé vesnici Ležáky

14 Ležáky

15

16

17 Internetové zdroje pro obrázky:
4df9ae674d41c_400x238.jpg statecnost/8-1.jpg af166b010c/Pietn%C3%AD%20m%C3%ADsto%20le%C5%BE%C3%A1ky.jpg

18 Použité zdroje: Obrázky jsou z a nepodléhají žádným autorským právům. Není-li uvedeno jinak je materiál dílem autorky podle učebních osnov odpovídajících ŠVP vyučovaných podle učebnic: CSC. ČAPKA, František doc. PhDr. Dějepis pro 9. ročník. Novověk, moderní dějiny. 1. vydání. Nový Malín: Nová škola, s. r. o., učebnice vytvořená v souladu s RVP ZV. ISBN Učebnice je vybavena doložkou: „Schválilo MŠMT čj / dne 24. června 2010 k zařazení do seznamu učebnic pro základní školy jako součást ucelené řady učebnic pro vzdělávací obor Dějepis s dobou platnosti šest let.


Stáhnout ppt "Anotace: Prezentace pro 9. ročník. K výkladu"

Podobné prezentace


Reklamy Google