Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Starohory, prvohory (kambrium, ordovik)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Starohory, prvohory (kambrium, ordovik)"— Transkript prezentace:

1 Starohory, prvohory (kambrium, ordovik)
Geologické vycházky Litoměřicko 9.Ročník Starohory, prvohory (kambrium, ordovik) Stáří 1050 – 418 milionů let

2 Přírodní rezervace Kalvárie
Je to mimořádné a pozoruhodné místo na Litoměřicku na severu Čech. Geolog jásá, přírodovědec obdivuje, historik žasne a prostý turista stane okouzlen v místech, kde se otevírá Brána do Čech – Porta Bohemica. Jde o kaňonovité údolí Labe, kterým řeka vstupuje do Českého středohoří. Kniha: Tajemství Českého Středohoří Jiří Svoboda. 

3

4 Krátké filmy – Kalvárie (Tři kříže)

5 Nejstarší horniny (starohory, prvohory – kambrium, ordovik)
Nejstarší horniny na území litoměřicka se nacházejí v prostoru České brány – Porta bohemica. Řeka Labe zde opouští sedimenty z období druhohor a její tok vytváří kaňon v Českém středohoří (třetihorní vulkanity). Údolí Labe u Žernosek je tvořeno starohorními až prvohorními (kambrium, ordovik) přeměněnými horninami (krystalinikum). Tyto horniny jsou v Severních Čechách velmi vzácné.

6 Proč název Kalvárie? Kalvárie - latinsky Calvaria - je název vrchu u Jeruzaléma (v Izraeli), na kterém byl ukřižován Ježíš (spolu s dvěma darebáky - proto tři kříže). Kalvárie je ve spojitosti s Ježíšovou smrtí zmiňována ve všech čtyřech svatých evangeliích. Míst zvaných Kalvárie nebo Golgota je po české krajině roztroušeno více. Jedná se skoro vždy o poutní místa s kříži nebo kaplí.

7 Mělo se stát, že do sličného a udatného rytíře, který pobýval na nedalekém hradě Kamýku, se zamilovaly tři panny - věrné přítelkyně na život a na smrt. Protože ale rytíř byl jen jeden a ony tři, tak se rozhodly, že když ho nemohou mít za manžela všechny, tak ani jedna - a svorně běžely na skálu a z ní skočily do Labe. Když se o jejich smrti dověděl onen rytíř, dal postavit na jejich památku na skalisku tři kříže, které tam od té doby stojí. Dávná pověst

8 Teplé stráně vhodné pro vinice
Znáte vinařské Desatero? První -  sklenka jako med Druhou - proto dáš si hned Třetí - tobě chuti dodá Čtvrté - nikdo neodolá Pátou - chválit nepostačí Šestou - žízeň neuhasíš Po sedmé - si pleteš esa Po osmé - ti hlava klesá Z deváté - jde hlava kolem Po desáté - je už ámen.

9 KALVARIE


Stáhnout ppt "Starohory, prvohory (kambrium, ordovik)"

Podobné prezentace


Reklamy Google