Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Suroviny pro cukráře II. ročník
VY_32_INOVACE_ Tuky - cvičení Autor: Autor: Gražyna Salamonová, Mgr. Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/ – Individualizace a inovace výuky
2
Anotace Materiál je určen k upevnění znalosti z
tématického celku Tuky. Můžou ho využívat žáci oboru Cukrář, Kuchař, Číšník, Prodavač, Pekař v předmětech Suroviny, Potraviny a výživa, Zbožíznalství.
3
Pravidla hry Vyberte barvu svého týmu – červená nebo zelená.
Cílem je, stejně jako ve stejnojmenné soutěži, spojit tři strany trojúhelníka. V případě, že na otázku odpovíte správně, získáte pole ve své barvě. Další otázku volí protihráč. V případě, že na otázku odpovíte špatně, pole nezískáváte a možnost odpovědět má váš protihráč. Pokud protihráč nechce opravit naší odpověď, a získat tak pole, má možnost volby jiné otázky. V případě, že otázka na vybraném poli nebyla správné zodpovězena ani vámi, ani protihráčem, můžete vybrat ještě otázku náhradní. Rozhodčí měří čas. na zadání
4
Pro vedoucího soutěže Kliknutím na žlutý čtverec s číslem je vyvolána otázka. Po správné odpovědi klikni na čtverec s číslem otázky barvy družstva, které správně odpovědělo. Po chybné odpovědi klikni do modrého šestiúhelníku s číslem otázky. Zabarví se šedě. Za šedě zabarvené buňky lze volit náhradní otázku (N1 – N6). Při správné odpovědi pokračuj podle bodu 2.
5
N4 N5 N6 N2 N3 N1 1 1 15 15 2 16 2 16 3 17 3 17 1 4 4 18 18 5 19 5 2 3 19 6 6 20 20 4 5 6 7 7 21 21 8 22 8 22 7 8 9 10 9 9 23 23 15 10 10 11 12 13 14 24 24 11 25 11 25 17 18 19 20 21 16 12 12 26 26 13 27 13 27 25 26 27 28 22 23 24 14 14 28 28
6
Otázka č. 1 Co se děje při špatném skladování tuku? Tuky …… a …… .
Žluknou a mydelnatí. na zadání
7
Otázka č. 2 Které tuky se vyrábějí průmyslově?
Ztužené pokrmové tuky (100% tuk) Margarín na zadání
8
Otázka č. 3 Vyjmenuj alespoň dva rostlinné tuhé tuky.
Kokosové, palmové, palmojádrové, kakaové máslo na zadání
9
Otázka č. 4 Z chemického hlediska jsou tuky sloučeniny …….
vyšších mastných kyselin s trojsytným alkoholem-glycerolem na zadání
10
Otázka č. 5 Co podporuje žluknutí tuku? Kyslík, světlo a teplo.
na zadání
11
Otázka č. 6 Jaké vitamíny jsou rozpustné v tucích?
V tucích jsou rozpustné vitamíny A, D, E, K, na zadání
12
Otázka č. 7 Co způsobuje velké množství cholesterol?
Způsobuje neprůchodnost cév. na zadání
13
Otázka č. 8 Jaký vitamín je obsažen v rybím tuku?
Vysoký obsah vitamínu D. (Důležitý hlavně u malých dětí – kosti.) na zadání
14
Otázka č. 9 Vyjmenuj alespoň 6 druhů rostlinných olejů.
Olivový, slunečnicový, řepkový, sojový, kukuřičný, palmový, lněný, klíčkový, bavlníkový, z oříšků lískových, vlašských na zadání
15
Otázka č. 10 Jako barvu mají olivy? Barvy zelené a černé na zadání
16
Otázka č. 11 Kolik % tuků obsahují – pokrutiny? 8% tuku. na zadání
17
Otázka č. 12 Vyjmenuj 2 způsoby lisování olejů Za studena, za tepla.
na zadání
18
Otázka č. 13 Tuky podle původu dělíme na …. Živočišné a rostlinné.
na zadání
19
Otázka č. 14 Jakou barvu má květ řepky olejné? Žlutý květ. na zadání
20
Otázka č. 15 Jakou nevýhodu má máslo? Krátká trvanlivost. na zadání
21
Otázka č. 16 Jaká je teplota tání másla? Tání probíhá při 30 – 37°C
na zadání
22
Otázka č. 17 Z čeho se vyrábí máslo? Smetany, sladké nebo zakysané
na zadání
23
Otázka č. 18 Jaké je máslo vyrobené ze zakysané smetany?
Je chutnější, trvanlivější na zadání
24
Otázka č. 19 Jaké rostlině je podobná sója? Luštěnina (fazole)
na zadání
25
Otázka č. 20 Co probíhá při stloukání másla?
Drobné tukové kapičky obsažené ve smetanové emulzi vzájemně mechanicky spojují ve větší celky - máselné zrno na zadání
26
Otázka č. 21 Od čeho se oddělí máselné zrno v odlučovači? Od podmáslí.
na zadání
27
Otázka č. 22 Hodí se sojový olej na smažení? Ano. na zadání
28
Otázka č. 23 Vysvětlí co znamená Značkový olej?
Je vyroben z jednoho druhů např. slunečnicový,…. na zadání
29
Otázka č. 24 Čím se olej po rafinací vybělí? Aktivním uhlím. na zadání
30
Otázka č. 25 Z jakého zvířete se získává lůj? Z hovězího skotu.
na zadání
31
Otázka č. 26 Obsahuje sádlo vodu? Ne. na zadání
32
Otázka č. 27 V potravinářském průmyslu využívá lůj k výrobě……
K výrobě margarínu. na zadání
33
Otázka č. 28 Surový olej má nepříjemný zápach, chuť a zákal, čím se to odstraní? Rafinací. na zadání
34
Náhradní otázka č. 1 Který tuhý rostlinný tuk je nejstálejší.
Nejstálejším tukem je kakaové máslo. na zadání
35
Náhradní otázka č. 2 Obohacují se oleje o vitamíny? Ano. na zadání
36
Náhradní otázka č. 3 K jakému účelu se využívá nekvalitní lůj?
K výrobě mýdla. na zadání
37
Náhradní otázka č. 4 Pěstuje se řepka na olej v ČR? Ano. na zadání
38
Náhradní otázka č. 5 Při hodnocení máslo získává body. Kolik bodů má výběrové máslo? 90 bodů. na zadání
39
Náhradní otázka č. 6 Provádí se pomocí rozpouštědla
Čím se provádí extrakce olejů? Provádí se pomocí rozpouštědla Nízko vroucím benzenem a benzínem. na zadání
40
POUŽITÁ LITERATURA Bláha, L., Šrek, F., Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. INFORMATORIUM, spol. s r. o., Praha ISBN
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.