Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a mateřská škola Bukovec

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a mateřská škola Bukovec"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a mateřská škola Bukovec
Číslo přílohy: VY_52_INOVACE_ 08_ZVÍŘECÍ KVÍZ Autor: Mgr. Libuše Stonawská Předmět: Přírodověda Třída: 4. ročník Šablona projektu: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Datum zařazení do výuky a zapsání do třídní knihy Jazyk: Český Název a anotace: Živočichové - kvíz Druh učebního materiálu: DUM – Prezentace Power Point Očekávaný výstup Odpovědnost člověka za své chování Využité materiály: Obrázky byly použité z klipartu , Microsoft Office

2 ZVÍŘECÍ KVÍZ 1

3 Aligátoři a krokodýlové jsou si podobní. Jak je rozeznáme?
Podle zubů. Krokodýlům vyčnívají z tlamy čtvrté zuby spodní čelisti, aligátorům žádné zuby nekoukají. Kdo je nejmohutnější mořský živočich? Plejtvák obrovský. Je dlouhý jako dvanáctipatrový panelák (30 m) a váží jako 200 lidí dohromady ( 160 tun). Nejstudenější místo na světe je Antarkdida. Jak přežije třeskuté mrazy právě narozený tučňák? Hned po vylíhnutí se postaví na nohy své maminky.

4 Blecha skáče na lidi i zvířata. Jak vysoko umí vyskočit?
Až do výšky 20 cm. To je stejné, jako kdyby člověk vyskočil na střechu mrakodrapu 170 m vysokého. Může jeden pták zpívat dvojhlasně? Ano, může. Tui zpěvný, který žije na Novém Zélandu, má dva hrtany. Takže jediný pták může zpívat dvěma různými hlasy, což vytváří dojem duetu. Je některý hlodavec velký jako ovce? Jmenuje se kapybara a vypadá jako přerostlé morče. Žije v Jižní Americe a živí se výhradně rostlinami. Na zemi sedí často jako pes – tedy s tlapkami vystrčenými před tělem.

5 Jak dlouho dokáže bobr nedýchat?
Dokáže zadržet dech na 15 až 20 minut. Jak dlouho vydržíte s obličejem pod vodou vy? Kolik sekund se vejde do 20 minut? Která opice tančí? Sifaka. Jde o poloopici, která slézá na zem z korun stromů jen brzy ráno nebo večer. Běhá bokem. Dlouhé zadní nohy kříží ve výskoku ve vzduchu. Vypadá při tom jako baletka. Má velmi krátké přední nohy a nemůže se tedy prohánět po všech čtyřech. Dorozumívají se pokřiky, mimo jiné si-fa-ka.

6 Umí některý pták létat pozpátku?
Ano. Je to kolibřík, malinký ptáček, kterému se pro nápadné zbarvení říká „ létající drahokam“. Umí se za letu nejen zastavit, ale také dokáže couvat. Co umí vačice? Když jí hrozí nebezpečí, předstírá smrt. Kojot či jiná šelma o ně – coby o mrtvé ztratí zájem a pustí je z hlavy. Vačice toho okamžitě využijí a dají se na útěk.

7 Kolik unese mravenec? Záleží na tom, o který druh mravence jde. Lesní mravenec unese až dvacetinásobek své váhy. Kdyby měl člověk nosit dvacetinásobek své váhy, musel by unést asi 1000 kg. A to je skoro váha auta. Jak dlouho žije vážka? Je to smutné, ale život vážky se nepočítá na roky, ale na dny. Průměrná délka je sedm až čtrnáct dní.


Stáhnout ppt "Základní škola a mateřská škola Bukovec"

Podobné prezentace


Reklamy Google