Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vypracoval: Tomáš Lovčinský

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vypracoval: Tomáš Lovčinský"— Transkript prezentace:

1 Vypracoval: Tomáš Lovčinský
Osídlení marsu Vypracoval: Tomáš Lovčinský Obor: Technické lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2016/17 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:

2 Podobnosti se zemí Lidská kolonizace Marsu je cílem mnoha spekulací a studií. Povrchové podmínky Marsu a možná dostupnost vody ho dělají pravděpodobně nejlépe obyvatelnou planetou v sluneční soustavě kromě Země. S využitím Hohmannovy oběžné dráhy trvá let k Marsu asi 9 měsíců.

3 Odlišnosti se Zemí Marsovský den je velmi podobný tomu na Zemi. Trvá 24 hodin a 40 minut. Mars má povrch, který je z 28 % podobný Zemi. Marsovský rok činí 1,88 roku pozemského. Mars má atmosféru, ale je podobná Atmosfěře země jen z necelého 1%.

4 Další odlišnosti Gravitace na Marsu je pouze třetinová.
Mars je mnohem chladnější než Země. Průměrná teplota je zde -63°C (max 20°C, min -140°C). Oběžná dráha Marsu je více excentrická než Země, což znamená kolísání teplot. Atmosférický tlak je příliš nízký, než aby člověk přežil na povrchu Marsu bez skafandru. Obytné struktury budou muset být konstruovány podobně jako vesmírné lodě.

5 Atmosféra na Marsu obsahuje 95 % oxidu uhličitého.
Mars nemá uhličitano-křemičitanový stabilizující cyklus.

6 Obyvatelnost Můžeme o atmosféře Marsu uvažovat jako o vakuu. Nechráněný člověk ztratí vědomí do 20 sekund a nepřežije více než minutu na povrchu bez ochranného prostředku. Přesto jsou podmínky na Marsu mnohem příhodnější pro život než na Merkuru s extrémními výkyvy teplot, na rozpálené Venuši dštící kyselinu sírovou nebo na ledových a vzdálených vnějších planetách. Pouze vrcholky mraků na Venuši jsou v podmínkách obyvatelnosti bližší Zemi než Mars.

7 Projekty V listopadu 2012 šéf soukromé americké společnosti SpaceX Elon Musk představil projekt vybudování kolonie pro lidí na Marsu. V září 2016 představil projekt Meziplanetárního dopravního systému, který by měl lidstvu kolonizaci Marsu umožnit.

8 Zdroje &source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjK8Y7BgdjQAhWDuBQKHXzjDg 0Q_AUICCgB#tbm=isch&q=mars&imgrc=J7pPq9iOGmOr_M%3A


Stáhnout ppt "Vypracoval: Tomáš Lovčinský"

Podobné prezentace


Reklamy Google