Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr"— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Štěpánka Beranová Datum: Člověk a jeho svět, lidé a čas. Název materiálu: VY_32_INOVACE_CaJS.5.B.06_18._a_19._stoleti Název: 18. a 19. století Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: PRIMA ŠKOLA Anotace: Materiál je určen pro žáky 5. ročníku, slouží k výkladu nového učiva.

2 Průmyslová revoluce V 18.století
Velkovýroba v manufakturách – dílny, kde se vyrábělo zboží ručně, ale sériově Vynálezy – tkalcovské stavy a stroje na předení Vznik továren – výroba na strojích Parní stroj – poháněl výrobní stroje v továrnách, potřeboval k pohonu uhlí Budování železnic – doprava materiálu, lidí a zboží

3 Průmyslová revoluce Tradiční manufaktura na výrobu porcelánu
Vertikální stav s osnovou napnutou závažím Parní stroj

4 Devatenácté století Vládne všeobecná nespokojenost, velká bída
Roste nezaměstnanost (zavádění strojů) Přísná kontrola a cenzura (obava z povstání) Jaro r.1848 – revoluce v celém Rakousku Češi si vymohli zrušení roboty Národní obrození – Česko-něm.slovník (J.Jungmann), kultura – součást politického boje R.1818 založeno Vlastenecké muzeum v Čechách Rozvoj literární tvorby Otevřeno Národní divadlo, Rudolfinum (koncertní síň)

5 Devatenácté století Národní muzeum Novorenesanční budova Rudolfina
Národní divadlo

6 Použité zdroje: MIKULENKOVÁ, L. Lidé a čas. Olomouc, 2008, s ISBN Obrázky: [cit ] Dostupné pod licencí Wikimedia Commons na WWW: 1) < Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: 2) Harald Hubich < manufaktur.jpg> 3) Alfred Barlow < _loom.jpg> 4) MaltaGC < pg>

7 Použité zdroje: 5) che < 6) Patrick-Emil Zörner (Paddy) < 20_n%C3%A1rodn%C3%AD_divadlo.jpg> 7) Aconcagua(talk) <

8 Metodický návod Pomocí jednotlivých stran vyložíme žákům nové učivo. Po kliknutí na slovo manufaktura můžeme společně pročítat více informací na internetových stránkách. Při výkladu si ukazujeme obrázky. Prezentaci pustíme ještě jednou – žáci si dělají výpisky a připomínají si novou látku.


Stáhnout ppt "Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr"

Podobné prezentace


Reklamy Google