Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_ Jméno autora: Mgr. Jana Matěnová Datum, období kdy byl vytvořen: 4. dubna 2012 Název práce: Sacharidy Předmět, pro který je VM určen: Chemie Ročník, pro který je VM určen: 9. ročník Časová dotace: 2 vyučovací hodiny Vzdělávací oblast, tematický okruh, téma: Člověk a příroda, Chemie, Chemie 9. ročník, Sacharidy Metodický list, anotace - výstižný popis způsobu použití VM ve výuce: žáci využívají prezentaci k získání informací o složení sacharidů, jejich rozdělení, významu v přírodě – fotosyntézu a významu pro člověka a chemické výroby. Dále se na krátkém videu seznámí s první pomocí při cukrovce. Přiložené fotografie žákům slouží k rozšíření znalostí. Pro žáky je i jednodušší zápis. Pomůcky: -
2
SACHARIDY U 43 Nákres 43/87
3
Vlastnosti cukrů Složeny z C, H, O V: v přírodě, vznikají FTS:
Veškerý život na Zemi je závislý na přírodním ději – fotosyntéze (z řečtiny přeloženo „slučování světlem“. K jejímu průběhu poskytuje potřebnou energii sluneční záření. Výchozími látkami FTS jsou oxid uhličitý a voda. Katalyzátorem je chlorofyl obsažený v zelených rostlinách. Vzniká glukóza (základní zdroj energie) a kyslík (nezbytný pro život).
5
Význam pro tělo: 1. zdroj energie 2. zásobní látka 3. stavební látka
6
Rozdělení 1. monosacharidy 2. disacharidy 3. polysacharidy
7
ad1/ glukóza = hroznový cukr U44
Bílá krystalická látka rozpustná ve vodě, V: ovoce, med, krev člověka Zdroj energie pro život člověka nadbytek-cukrovka
8
Cukrovka Množství cukru v krvi je u živočichů udržována na určit hodnotě. Její porušení může vést k obávané nemoci „diabetes“ – cukrovka. U nemocného člověka se cukr vylučuje močí.
9
Důkaz glukózy U 44 Fehlingovo činidlo
10
Ad1/ fruktóza = ovocný cukr U44
V: ovoce, med P: náhradní sladidlo pro diabetiky
11
Ad2/ sacharóza = řepný cukr U45
Bílá krystalická látka, výrazně sladká chuť P: sladidlo k ochucování potravin
12
Ad3/ škrob U45 Bílá pevná látka pro člověka stravitelná
V: brambory, rýže, obiloviny
13
Nestravitelná pro člověka V: len, konopí, dřevo stromů
Ad3/ celulóza Bílá pevná látka Nestravitelná pro člověka V: len, konopí, dřevo stromů P: výroba papíru U 45
14
Zdroje BENEŠ, Pavel. Základy praktické chemie: pro 9. ročník ZŠ. 1. vydání. Praha: Nakladatelství Fortuna, 2000, s. 71. ISBN pred-rakovinou-a-dusevnim-vycerpanim-rikaji-experti.html
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.