Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
GYMNÁZIUM JOSEFA JUNGMANNA, LITOMĚŘICE, Svojsíkova 1, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_8A_10_K.H.Mácha – posmrtné osudy, památky v Litoměřicích TÉMA SADY: Litoměřicko literární ROČNÍK: 4. ročník DATUM VZNIKU: únor 2013 AUTOR: Petr Bašus

2 Anotace Výukový materiál je určený pro využití na středních školách. Vzhledem k tématu především školám na Litoměřicku. Je možné i jeho využití na školách základních. Je vhodný pro doplnění výuky českého jazyka a literatury, dějepisu či základů společenských věd. Je složen z krátkého úvodu, ale především textových a obrazových materiálů, vztahujících se k tématu. Po jejich prostudování je v závěru stanoven úkol, který umožňuje kreativní přístup k tématu. Je možné ho využít pro práci ve škole i jako domácí úkol. Ve výsledku je tak materiál místopisnou pomůckou umožňující žákům poznat „máchovské Litoměřice“ a posmrtné osudy básníka. Časová náročnost: 45 minut. K plnému využití výukového materiálu je nezbytný přístup k internetu.

3 Karel Hynek Mácha památky v Litoměřicích, posmrtné osudy

4 Karel Hynek Mácha základní životopisné údaje
Narodil se v Praze na Újezdě Studoval gymnázium, později filosofii a práva na UK Navštěvoval přednášky J.Jungmanna, který ho nadchl pro českou literaturu Během studií hrál ochotnicky divadlo, kde poznal svoji snoubenku – Eleonoru Šomkovou Často navštěvoval české hrady a zámky, vykonal i pěší potě do Krkonoš a do Itálie Svou literární činnost začal německými básněmi, od r.1830 psal česky – lyriku, prózy, pokusy o dramata V dubnu 1836 vydal svou nejslavnější skladbu – Máj 30.září 1836 přichází do Litoměřic, kde žil a pracoval až do své smrti – 6.listopadu 1836 Je považován za zakladatele moderní české poezie a nejvýraznějšího autora českého romantismu

5 Karel Hynek Mácha památky v Litoměřicích, posmrtné osudy I.
Mácha zemřel v Litoměřicích ve věku 26 let. Jeho pohřeb se konal Pohřben byl na městském hřbitově (viz foto). V roce 1846 navštívil Litoměřice Karel Havlíček Borovský. Máchův hrob byl v té době již zpustlý. Na Havlíčkův návrh, aby básníkovi byl zbudován důstojnější náhrobek, došlo roku 1846 k osazení nové náhrobní desky s máchovským veršem: „Dalekáť cesta má, marné volání!“

6 Karel Hynek Mácha památky v Litoměřicích, posmrtné osudy II.
Dnes však na litoměřickém hřbitově zmiňovaný náhrobek již nenajdeme (nachází se na Vyšehradě – viz dále). Proto je na Máchově hrobě pouze deska připomínající osud jeho ostatků (viz foto).

7 Karel Hynek Mácha památky v Litoměřicích, posmrtné osudy III.
Teprve když došel Mácha docenění v generaci májovců, byl na litoměřickém hřbitově roku 1861 vztyčen pseudogotický kenotaf (symbolický hrob bez ostatků) – viz foto.

8 Karel Hynek Mácha památky v Litoměřicích, posmrtné osudy IV.
Dramaticky zasáhly do osudu Máchova hrobu události spojené s Mnichovskou dohodou. Protože Litoměřice spadaly do německého záboru, byly Máchovy ostatky vyzdviženy, převezeny do Bohušovic a následně do Prahy. Druhý Máchův pohřeb se tak konal 7.května 1939 v Praze. Jeho ostatky byly uloženy na vyšehradském hřbitově. Hrob byl osazen původní náhrobní deskou z hrobu v Litoměřicích (viz foto).

9 Karel Hynek Mácha památky v Litoměřicích, posmrtné osudy V.
Při příležitosti 100.výročí Máchova úmrtí byla v blízkosti divadla instalována bronzová socha Karla Hynka Máchy od sochaře Vratislava Blažka.

10 Karel Hynek Mácha památky v Litoměřicích, posmrtné osudy VI.
Nejslavnější Máchovou sochou je však Myslbekův Mácha z roku Byla původně určena pro Litoměřice. Údajně se ale Pražanům natolik zalíbila, že zůstala na svazích Petřína natrvalo. Její kopie byla odlita a instalována v Litoměřicích pod Mostnou horou (viz foto). Zajímavostí je, že byla z velké části zaplacena z veřejné sbírky mezi občany města.

11 Karel Hynek Mácha památky v Litoměřicích, posmrtné osudy VII.
Řada míst v Litoměřicích nese jméno slavného básníka. K nejznámějším patří divadlo (viz foto vlevo) a knihovna (foto vpravo)

12 Karel Hynek Mácha památky v Litoměřicích,posmrtné osudy VIII.
Známým místem setkávání jsou také Máchovy schody (viz foto nahoře). Máchovo jméno nese také ulice (foto dole), v níž Mácha žil a zemřel.

13 Karel Hynek Mácha památky v Litoměřicích, posmrtné osudy IX.
1/ Pokuste se na základě prezentace, internetových zdrojů, knižních publikací apod. navrhnout program jednodenní exkurze s názvem „Po Máchových stopách v Litoměřicích“.

14 Zdroje Všechny fotografie – vlastní archiv autora


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:"

Podobné prezentace


Reklamy Google