Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslicová technika.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslicová technika."— Transkript prezentace:

1 Číslicová technika

2 Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná škola Litovel, Komenského 677 Číslo materiálu: III/ _Převodníky kódů Autor: Ing. Janyška Lubomír Tématický okruh: Digitální technika Ročník: II. Datum tvorby: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Janyška Lubomír

3 Převodník kódu je kombinační obvod
Převodníky kódů Převodník kódu je kombinační obvod Vytváří z informací, které vstupují, informace jiné. Převádí tedy jeden druh kódu na jiný. Například kód BCD převede na 1 z 10. A B C D X1 X2 X3 X4 X5 X6 X7 X8 X9 X10 1

4 Převodníky kódů Převodník kódu 1 z 10 –jeho schematická značka a patice. V českém provedení je to obvod MH Používá se pro zobrazovače čísel 1-10 v provedení digitronů.

5 Převodníky kódů Převodník kódu BCD na 7 segmentový display–jeho schematická značka a patice. Častý případ, kdy se kód BCD převádí na kód pro sedmi-segmentový displej.

6 Převodník kódu BCD na 7 segmentový display–jeho pravdivostní tabulka.
Převodníky kódů Převodník kódu BCD na 7 segmentový display–jeho pravdivostní tabulka. X1 X2 X3 X4 A B C D E F G 1 Výstupní hodnoty odpovídají kombinacím pro aktivaci jednotlivých segmentů zobrazovače, které tvoří tvar číslice. Zpravidla jsou segmenty prezentovány diodami LED nebo systémem LCD zobrazovačem.

7 Označení segmentů displeje
Obvod řady 74LS47 je převodník z BCD na 7segment. Používá se především pro displeje multimetrů a podobných měř. přístrojů.

8 Kombinační logické obvody
Převodníky kódu nám tedy slouží k úpravě kódu pro definovanou funkci. Funkce převodníků kódu je jednoduchá, přesto že to může vypadat složitě, jedná se tedy o kombinační obvod. To co tedy přivedeme na vstup se okamžitě (zpoždění v ns nutné pro překlopení) objeví překódované na výstupu.

9 Anotace: Tato prezentace slouží k výuce systémů pro číslicovou techniku. Žáci na základě studia vytváří číslicové el. obvody zaměřené na zabezpečovací systémy. Použité zdroje: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Janyška Lubomír


Stáhnout ppt "Číslicová technika."

Podobné prezentace


Reklamy Google