Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Historie ‒ život na vsi Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Edita Havránková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Historie ‒ život na vsi Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Edita Havránková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz,"— Transkript prezentace:

1 Historie ‒ život na vsi Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Edita Havránková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Popis jednotlivých fotografií k vytištění:
Snímek č. 6: Domy s doškovou střechou. Došek je krytina vyrobená z žitné slámy. Pokrytí střechy prováděli specializovaní řemeslníci – doškáři. Snímek č. 7: Tradiční pec, kde hospodyně pekly chléb. Snímek č. 8: Součástí každého stavení byla stodola na uschování obilí, slámy nebo sena. Snímek č. 9: Chlévy pro dobytek nebo drůbež. Často bývaly chlévy součástí obytného stavení, takže se vcházelo stejným vchodem do domu. Na jedné straně chodby byl vstup do chléva, na druhé straně vstup do světnice. Hospodářská zvířata byla velmi důležitá. Jejich obstarání mělo přednost před lidmi. Snímek č. 10: Prasátka dostávala kromě jiného k jídlu tzv. pomeje, což byly zbytky z jídel a špína z nádobí. Tehdy se samozřejmě nepoužívaly žádné saponáty. Snímek č. 11: Husy děti nebo děvečky ráno odvedly k rybníku nebo na pastvu. Pro hospodyně byly velice důležité, nejen pro maso, ale také pro peří. Peří se vždy dralo v zimě, kdy nebyla práce na poli. Snímek č. 12: Ovečky se chovaly hlavně v horských oblastech. Zužitkovávala se hlavně vlna, ale také mléko a maso. Snímek č. 13: Ohrazení zahrádky proplétané z proutí. Snímek č. 14: V zimním období bylo seno důležitým krmivem pro dobytek. Tráva se kosila dvakrát, druhá sklizeň sena se nazývala otava. Snímek č. 15: Včely byly pro naše předky velmi důležité. Tak jako se dnes sladí cukrem, dříve se sladilo medem. Jedinou pochoutkou, kterou děti znaly, bylo sušené ovoce, ořechy nebo právě med. Medem se sladila kaše, přidával se i do nápojů (medovina). Snímek č. 16: Ukázka dalších včelínů. Snímek č. 17: Dům postavený z vepřovic – nepálených cihel. Hmota na výrobu vepřovic se skládala z hlíny, slámy, vápna, plev, někde přidávali i hnůj. Snímek č. 18: V neckách se pralo, myly se děti, ale spařovalo se v nich třeba i prase při zabijačce. Snímek č. 19: Ukázka různých druhů valch. Praní prádla byla těžká dřina. V domech nebyla tekoucí voda, ta se musela nanosit od studní. Snímek č. 20–22: Studny.

3 Snímek č. 23–24: A k čemu slouží tato budka. To jistě každý pozná
Snímek č. 23–24: A k čemu slouží tato budka? To jistě každý pozná. Koneckonců, v modernější podobě se používá i dnes jako chemická WC. Snímek č. 25: Dřevěné kolečko k přepravě nákladů. K tomu sloužil také trakař (viz vložená fotografie). Snímek č. 26–29: Kovárna byla velice důležitá. Kovář vyráběl různé výrobky z kovu – motyky, sekery, podkovával nejen koně, ale podkovy se dávaly třeba i dalším zvířatům pracujícím na poli, např. volkům. Kovář také na vsi trhal zuby. Snímek č. 30–31: Tkadleny pracující na tkalcovském stavu. Po spředení lnu na kolovrátku se z nití na tkalcovském stavu utkala látka. Z ní se potom doma šilo oblečení, ale třeba i ložní prádlo atd. Snímek č. 32–35: Ukázka dalšího řemesla – hrnčířství. Snímek č. 36–38: Košíkář a ukázky jeho práce.

4 Otočme hodiny proti proudu času
Otočme hodiny proti proudu času. Domácí zvířátka nás provedou životem na vsi, jak ho žili naši praprapradědečkové a prapraprababičky.

5 Povídám, povídám pohádku,
že pes přeskočil hromádku. Povídám, povídám druhou, že teče voda struhou. Povídám, povídám třetí, že spaly na peci děti; a když se vyspaly, po kusu chleba dostaly.

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39 Najdi, kdo ke komu patří, a spoj čarou:

40 Zdroje: Uveřejněné odkazy [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: CASABLANCA. Úly: < THESUPERMAT. Kovář: < STEVEFORDELLIOT. Výroba podkovy: < PIOTRUS. Hrnčířský kruh: < DAVID.MONNIAUX. Prase: <

41 Zdroje: Všechny uveřejněné odkazy [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: Pes: < < Kočka: < < < Slepice: < < < Kachně: < Kráva: < < Kohout: < Koza: < Včela: < Kůň: < Kuřátka: < Sele: < Králík: < Holub: < Husa: < Ovce: < Tele: < Kachny: < Hříbě: < Kotě: < Štěně: < < Prase: < Tkadlena: < Hrnec: < Trakař: <


Stáhnout ppt "Historie ‒ život na vsi Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Edita Havránková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz,"

Podobné prezentace


Reklamy Google