Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, příspěvková organizace DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
2
JÁDROVÉ OVOCE
3
PATŘÍ SEM: JABLKA HRUŠKY MIŠPULE KDOULE JEŘABINY ČERNÝ JEŘÁB
4
JABLKA jsou plody různých odrůd PODLE DOBY ZRÁNÍ ROZEZNÁVÁME ODRŮDY: rané-letní –Průsvitné žluté, Astrachám červený…. polorané –podzimní – James grieve, podzimní – zimní – Jonathan, Golden delicious, Reneta… JAKOST - hodnotí se podle odrůdy, stupně zralosti, velikostní a odrůdové vyrovnanosti VADY – nedozrálost, červivost, strupovitost, hnědnutí jadřince, skvrnitost, hniloba, plíseň, skvrnitost
5
HRUŠKY - jsou plody různých odrůd
PODLE DOBY ZRÁNÍ ROZEZNÁVÁME ODRŮDY: rané-letní – Clappova…. polorané –podzimní – Boscova lahvice, Konference… podzimní – zimní – Lucasova …. JAKOST - hodnotí se podle odrůdy, stupně zralosti, velikostní a odrůdové vyrovnanosti VADY – nedozrálost, červivost, strupovitost, hnědnutí jadřince, skvrnitost, hniloba, plíseň, skvrnitost
6
MIŠPULE POUŽITÍ - na kompoty, rosoly, marmelády, džemy,
- jedlé až po přejití mrazem POUŽITÍ - na kompoty, rosoly, marmelády, džemy, povidla, ovocné pasty, k výrobě likérů
7
KDOULE – jedí se sušené nebo vařené POUŽITÍ - kompoty, rosoly,
chutnají suše, drsně a špatně se polykají, jsou nepoživatelné mají výrazné aroma, a proto se přidávají k zavařeninám POUŽITÍ - kompoty, rosoly, marmelády, želé
8
JEŘABINY jedlé mají pilovité zakončení listů
poměr jedovatých látek klesá sušením nebo tepelným zpracováním barva oranžová až červená POUŽITÍ: džemy
9
ČERNÝ JEŘÁB / ČERNÁ JEŘABINA – ARONIA/
plody jsou sladkokyselé, nepatrně nahořklé čím později se sklidí, tím sladší POUŽITÍ - na výrobu šťáv, kompotu, likérů, sušení, čaje, džemy i čerstvé, kandované ovoce, limonády
10
OPAKOVÁNÍ: Které ovoce patří do skupiny jádrového ovoce?
Jak rozdělujeme jablka a hrušky podle doby zrání? Jaké je použití mišpulí a kdoulí? Vyjmenujte 5 vad u ovoce.
11
ZDROJE http://officeimg.vo.msecnd.net/en-us/images/MH900423878.jpg
Josef Kavina, ZBOŽÍZNALSTVÍ potravinářského zboží pro 2. ročník středních odborných učilišť a integrovaných středních škol učebního oboru prodavač – prodavačka, zaměření pro potravinářské zboží a pro smíšené zboží, Praha: nakladatelství IQ, 1996,
12
KONEC
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.