Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“ OP VK Výukový materiál Název DŮM: : VY_32_INOVACE_09_1_Souhlásky Číslo skupiny:1 Autor:Mgr. Alena Valachová Vzdělávací obor/Předmět/Téma: Jazyk a jazyková komunikace/Český jazyk a literatura/Jazyková výchova Druh učebního materiálu: prezentace Metodický list: ne Anotace:procvičení souhlásek, rozdělení souhlásek na měkké, tvrdé a obojetné, doplňování souhlásek, žáci pracují na interaktivní tabuli frontálně, některé úkoly plní samostatně nebo ve dvojicích, při práci mohou využít i volný list papíru Ověřeno ve třídě: II. B Datum ověření: Prohlášení: Prohlašuji, že při tvorbě výukového materiálu jsem respektoval(a) všeobecně užívané právní a morální zvyklosti, autorská a jiná práva třetích osob, zejména práva duševního vlastnictví (např. práva k obchodní firmě, autorská práva k software, k filmovým, hudebníma fotografickým dílům nebo práva k ochranným známkám) dle zákona 121/2000 Sb. (autorský zákon). Nesu veškerou právní odpovědnost za obsah a původ svého díla. Prohlašuji dále, že výše uvedený materiál jsem ověřil(a) ve výuce a provedl(a) o tom zápis do TK. Dávám souhlas, aby moje dílo bylo dáno k dispozici veřejnosti k účelům volného užití (§30 odst. 1 zákona 121/2000 Sb.), tj. že k uvedeným účelům může být kýmkoliv zveřejňováno, používáno, upravováno a uchováváno. Datum: Podpis:

2 Vylušti si křížovku. 1.hloupý jako… 6. opak táta
2. místo, kde se pěstují brambory jinak pusa 3. v tužce je … prosklený otvor v domě 4.topí se s tím plave ve vodě 5. má dlouhý chobot 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9.

3 Místo první souhlásky doplň jinou.
chyba - _ yba kostel - _ ostel růže - _ ůže rodina - _ odina mouka - _ ouka laso - _ aso tráva - _ ráva láva - _ áva malík - _ alík dvoje - _ voje děda - _ ěda tam - _ am lány - _ ány kudy - _ udy

4 Zůstaly nám pouze souhlásky.
Samohlásky se nám ztratily. Dovedeš vyluštit slova? Jsou to samá zvířátka.

5 Zkus to, není to těžké. PS, ŽRLK, VRN, MRVNC, ŠNK, TGR,KŇ, VLŠTVK, VČL, VS, MDVD, BLCH, MCH, LV, KČK, SRNK, SKRK

6 Vyluštili jste? pes, žralok, vrána, mravenec, šnek, tygr, kůň, vlaštovka, včela, vosa, medvěd, blecha, moucha, lev, kočka, srnka, sýkorka

7 Doplň chybějící souhlásky
_onza, _ odba, _ ytara, _ybář, _ atel, _atínek, _ ůžky,

8 Honza, chodba, kytara, rybář, datel, tatínek, nůžky
Doplnili jste: Honza, chodba, kytara, rybář, datel, tatínek, nůžky h, ch, k, r, d, t, n Jsou to souhlásky tvrdé. Píšeme po nich y.

9 ko_íšek, ma_le, ko_ka, k_oví, Lu_ka, tro_ka, lo_ka, sí_ka, tů_ka
A teď zkus toto: ko_íšek, ma_le, ko_ka, k_oví, Lu_ka, tro_ka, lo_ka, sí_ka, tů_ka

10 Jsou to souhlásky měkké. Píšeme po nich i.
Bylo to těžší? kožíšek, mašle, kočka, křoví, Lucka, trojka, loďka, síťka, tůňka, ž,š,č,ř,c,j,ď,ť,ň Jsou to souhlásky měkké. Píšeme po nich i.

11 Souhlásky tedy rozdělujeme na :
TVRDÉ MĚKKÉ OBOJETNÉ

12 TVRDÉ SOUHLÁSKY H CH K R D T N

13 MĚKKÉ SOUHLÁSKY Ž Š Č Ř C J Ď Ť Ň

14 OBOJETNÉ SOUHLÁSKY B F L M P S V Z

15 Zakroužkuj jen tvrdé souhlásky
B C Č D Ď F G H CH J K L M N Ň P Q R Ř S Š T Ť V W X Z Ž

16 Zakroužkuj jen měkké souhlásky
B C Č D Ď F G H CH J K L M N Ň P Q R Ř S Š T Ť V W X Z Ž

17 Rozděl slova. Slova s y po tvrdé souhlásce podtrhni _______
Slova s i po měkké souhlásce Slova s i, y po obojetné souhlásce nepodtrhávej!

18 šaty, budíček, kaštany, bič, koník, mlýn, rýže, blechy, štípe, netopýr, papír, hymna, židle, řízek, prosím

19 Rozdělili jste? TVRDÉ MĚKKÉ OBOJETNÉ šaty budíček bič kaštany koník
mlýn rýže štípe netopýr blechy židle papír hymna řízek prosím

20 Zkus sám připojit slova do měkké nebo tvrdé vody
kř_da t_cho noh_ such_ sud_ t_den r_bář n_kdo č_slo ž_zeň d_vák rán_ c_bule d_mka J_rka ch_tá Tvrdá voda Měkká voda

21 Na závěr doplň i – y do slov
Př_jď se k nám někd_ pod_vat. Vyč_st_ si bot_! Na r_bn_ce plavaly d_voké kachny. Půjč_l jsem si v kn_hovně třet_ a čtvrt_ d_l kn_žk_ Kája Mař_k a kn_hu Hoš_ od Bobř_ řek_. Můj str_c pracuje v truhlářské d_lně.

22 Obrázek sovy Texty vlastní


Stáhnout ppt "Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“"

Podobné prezentace


Reklamy Google