Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výuková prezentace pro Seminář z přírodopisu dokončeno

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výuková prezentace pro Seminář z přírodopisu dokončeno"— Transkript prezentace:

1 Výuková prezentace pro Seminář z přírodopisu dokončeno 25. 2. 2013
VÝVRŽKY SOV A POŠTOLEK Výuková prezentace pro Seminář z přírodopisu dokončeno

2 Název školy: Základní škola Městec Králové
Autor: Ing. Eva Khorelová Název: VY_32_INOVACE_22_SPř Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Vývržky sov a poštolek Anotace: Výuková prezentace vysvětluje žákům pojem vývržek, učí je rozpoznávat , diagnostikovat podle nich výskyt těchto ptáků v okolí školy. Obsahuje náměty pro samostatnou práci žáků. Datum dokončení:

3 Vysvětlivky k pomocným symbolům:
Určeno k zápisu do protokolů. Přemýšlejte, řešte problém.

4 Co jsou vývržky? Vývržky tvarem připomínají zvířecí trus, ale při bližším pohledu uvidíte zvířecí chlupy, kterými prosvítají vybělené kosti malých živočichů, drápky, peří, nebo i chitinová pokožka hmyzu. Jedná se o nestravitelné zbytky potravy dravých ptáků a sov, které odcházejí ústní dutinou. Kyseliny v žaludku těchto ptáků nestačí na rozklad všech částí těla, proto se jich tělo zbavuje tímto způsobem.

5 Proč si máte vývržků všímat?
Nemusíte jejich původce přímo vidět, přesto podle vývržků víte, že tam někde žijí, případně i hnízdí. Podle nestrávených zbytků ve vývržku lze určit jejich jídelníček. Tvar vývržku a nestrávené zbytky jsou pro určitý druh ptáků charakteristické. Jak vlastně sovy konzumují ulovenou potravu?

6 Zvláště v zimním období můžete před školou pozorovat na stromech
kalouse ušatého, sovu, která se v naší oblasti vyskytuje velmi často Sascha Rösner, [cit ], dostupné pod licencí Creative Commons na www:

7 Kalous ušatý Loví za soumraku a v noci.
V zimě během dne se často zdržuje v menších skupinách. 90 % jeho potravy tvoří drobní hlodavci, ale požírá také jiné savce, menší druhy ptáků a hmyz. Na kořist útočí z vyvýšeného místa, usmrtí ji pomocí svých ostrých drápů a silného zobáku a polyká ji celou najednou.

8 Nejčastější potravou kalouse je hraboš polní
Dieter TD, [cit ], dostupné pod licencí Creative Commons na www:

9 Vývržky kalouse ušatého
[cit ], dostupné pod licencí Creative Commons na www:

10 Z vývržků kalouse někdy vykukují kosti a zuby

11 Kalous ušatý má vývržky dlouhé až 5 cm a široké
2 cm, šedě zbarvené chlupy hrabošů BasteinM, [cit ], dostupné pod licencí Creative Commons na www:

12 Podle tvaru a obsahu vývržků je možné odhadnout druh sovy
Puštík má vývržky podobné kalousům, dlouhé až 7 cm a široké 2 až 3 cm. Jejich šedé zbarvení způsobuje množství myších chlupů. Sova pálená má vývržky velké asi 5 x 2 cm, zbarvené většinou černě a potažené asfaltově lesklou blankou, často s kostmi rejsků. Sýček má vývržky dlouhé pouze 2 až 6 cm a silné 1,5 centimetru, šedé, obsahující větší množství zbytků hmyzu (krovky brouků, kusadla), obojživelníků i plazů.

13 Poznáte jakého pohlaví je tento jedinec?
Poštolku obecnou vídáte v okolí školy velmi často, neboť v budově hnízdí Poznáte jakého pohlaví je tento jedinec? Andreas Trepne, [cit ], dostupné pod licencí Creative Commons na www:

14 K zahnízdění si poštolka vybírá třeba takovéto římsy - samice
Stiopa, [cit ], dostupné pod licencí Creative Commons na www:

15 Je nějaký rozdíl v konzumaci potravy poštolkou
Poštolka obecná Létá nad poli a při třepotavém letu se zastaví na místě a pátrá po kořisti. Hlavní složkou potravy poštolek jsou hraboši, větší hmyz, ještěrky a ptáci pobývající na zemi. Velmi výjimečně se uchyluje k mrchožravosti. K hnízdění využívá hnízda havranovitých ptáků, římsy, výklenky a balkony na budovách ve městech. Je nějaký rozdíl v konzumaci potravy poštolkou a kalousem?

16 Nyní se vydejte nasbírat vývržky, které podrobíte zkoumání
Nyní se vydejte nasbírat vývržky, které podrobíte zkoumání. Vývržky poštolek naleznete na dvoře a na parapetech oken školy, vývržky kalousů hledejte pod vysokými stromy před školou.

17 Úkol č.1: Pozorujte rozdíly ve tvaru a zbarvení vývržků poštolek a kalousů.

18 Potřeby: vývržky kalousů a poštolek, laboratorní váha, Petriho misky, kádinky, voda, peroxid vodíku, preparační jehla, pinzeta, skleněná tyčinka, filtrační papíry

19 Postup: Na Petriho misku si připravte asi 5 kusů vývržků sovy, na druhou stejný počet vývržků poštolky. Vývržky zvažte a vypočítejte průměrnou hmotnost jednoho vývržku. Délku všech vývržků na misce změřte a spočítejte průměrnou délku. Vše zapište do zjištění, srovnejte hmotnost, délku i zbarvení vývržků obou druhů ptáků.

20 Vývržky kalouse jsou tmavší, větší, poštolka má menší, světlejší a uhlazenější vývržky

21 Úkol č.1: Zjistěte, jak se liší potrava sov a poštolek.

22 Postup: Do jedné kádinky s vodou namočte vývržky poštolky, do druhé kalouse. Zpracovávejte vzorky odděleně. Průběžně míchejte až se jednotlivé složky uvolní. Do Petriho misek odeberte vznášející se chlupy. Nechte je okapat na filtračním papíru a prohlédněte, zda obsahuje peří, nebo chitinové schránky hmyzu. Do malé kádinky se zředěným peroxidem vodíku vylovte pinzetou kosti a nechte trochu vybělit. Po chvilce je vyberte a nechte oschnout na filtračním papíru. Oschlé oddělené složky opět zvažte, zapište do zjištění.

23 Takto si materiál z vývržků roztřiďte

24 Opatrně vybírejte z chlupů pevné části a nechte je vyčistit ve zředěném peroxidu vodíku

25 Závěr: Jak se tvarem, hmotností a velikostí liší vývržky kalousů a poštolek? Jak se vývržky liší vnitřním obsahem? Existuje souvislost mezi způsobem konzumace potravy a obsahem vývržku? Jaké kosti ve vývržcích dokážete identifikovat? Najdete ve vývržcích důkaz toho, že hlavní potravou těchto živočichů jsou hlodavci?

26 Zdroje informací: http://cs.wikipedia.org/wiki/Sova_p%C3%A1len%C3%A1
Neoznačené fotografie jsou autorky vlastní.


Stáhnout ppt "Výuková prezentace pro Seminář z přírodopisu dokončeno"

Podobné prezentace


Reklamy Google