Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_ Lehké šlehané hmoty - charakteristika

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_ Lehké šlehané hmoty - charakteristika"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_15-1-04- Lehké šlehané hmoty - charakteristika
Autor: Gražyna Salamonová, Mgr. Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/ – Individualizace a inovace výuky

2 Anotace PowerPoint je zaměřen na úvod do tématu Lehké šlehané hmoty. Pomáhá rozvíjet klíčové kompetence žáka. Můžou ho využívat žáci oboru Cukrář jako učební materiál, pro opakování nebo k samostudiu.

3 Lehké šlehané hmoty

4 Charakteristika 1 část po upečení jsou velmi pórovité, proto lehce stravitelné výrobky jsou objemné, kypré avšak suché a křehké, obsahují více bílkovin, neobsahují téměř žádný tuk,

5 Charakteristika 2 na výrobu používáme především čerstvá vejce – žloutky a bílky šleháme zvlášť, při výrobě je důležité vytvořit pevnou a hustou hmotu, hmoty se tvarují cukrářským sáčkem s hladkou trubičkou, můžeme je kombinovat s většinou náplní.

6 Výběr a úprava surovin:
MOUKA pšeničná mouka hladká může mít nižší obsah lepku, proséváme, aby se odstranily nečistoty a mouka se nakypřila KUKUŘIČNÝ ŠKROB přidáním škrobu je hmota po upečení objemnější a lehčí.

7 VEJCE CUKR používáme krupici nebo jemný krystal
granulace cukru má vliv na šlehatelnost bílku hrubý krystal se špatně rozpouští. CUKR MOUČKU používáme na posypaní před pečením. VEJCE žloutky se opatrně oddělují od bílku aby se bílky dobře vyšlehaly (čistota bílku).

8 Výrobky Piškoty Pomponentky Buflery

9 POUŽITÁ LITERATURA Půlpánová, A., Cukrářská technologie. 1. vydání, Olomouc: FIN, s. ISBN Bláha, L., Conková, V., Kadlec, F., Cukrářská výroba II. 3. vydání Praha 4: Informatorium, s. ISBN Obrázky – vlastní archiv


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_ Lehké šlehané hmoty - charakteristika"

Podobné prezentace


Reklamy Google