Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
CYKASY 28. července 2013 VY_52_INOVACE_210122
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám.
2
Popište rostliny na obrázku:
[4] Mé jméno je … [1] [2] [1]
3
Rozšíření cykasů Živoucí zkamenělina? [1] [2] [2]
4
oddělení: CYCADOPHYTA - CYKASY
třída: Cycadopsida megafylní vývojová větev nahosemenných rostlin dřeviny většinou stromového vzrůstu zpeřené listy jsou nahloučené na vrcholu kmene, v mládí jsou spirálovitě stočené tropy a subtropy největší rozvoj v druhohorách [1] [2]
5
Dvoudomé dřeviny – co to znamená?
[4] Šištice cykasů jsou velmi efektním orgánem, dorůstajícím až metrové velikosti. [1] [2] [3]
6
OPYLENÍ Opylování brouky Languriidae (velmi starý původ - 200 mil. let), je známo z Asie, Ameriky i Austrálie. Silná podobnost mezi jednotlivými opylovacími systémy napříč kontinenty naznačuje, že způsob opylování se stabilizoval dlouho před rozpadem superkontinentu Pangea. [1] [2] [7]
7
Cykas indický 200 let starý cykas v Praze Na Slupi. V popředí samičí megasporofyly se semeny, v pozadí další již více rozevřené. [4] [1] [2] [5] [6]
8
Encephalartos lebomboensis
Lazucha dorůstá délky až jednoho metru, přesto se jedná o jednobuněčný organismus. Tím se její buňka řadí mezi největší známé nuňky, je asi 10 000× větší než obvyklá buňka. Poměr povrchu a objemu snižuje tím, že má mnohé výběžky zvětšující povrch, a dále tím, že velkou část buňky zabírá vakuola. [4] [1] [2] [6]
9
JEDOVATOST Cykasy v minulosti byly a stále jsou zdrojem potravy pro domorodce, kteří připravují placky ze škrobovitého středu kmene (tzv. ságo), případně semen. Je známo i kvašení pro výrobu alkoholických nápojů. Všechny části cykasů jsou jedovaté. Sinice v kořenech cykasů totiž produkují neurotoxin, který se ukládá v semenech. Dalším jedem, který produkují všechny cykasy, je cykasin. [1] [2]
10
Před konzumací potravy z cykasů je proto zapotřebí značné úpravy, propírání či fermentace, která vyplaví toxiny. Vědci nyní studují dlouhodobý vliv pojídání nedostatečně upravené potravy z cykasů na atypická nervová a jiná onemocnění některých komunit. Nebezpečné je zejména přímé pojídání rostlin, zejména vnitřku semen po „vypeckování“. Známé otravy způsobují selhání jater a ledvin, případně některá nervová onemocnění. [1] [2]
11
Použité zdroje: [1] 663Highland. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: [2] [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: [3] Ramiro Chaves. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: [4 ] [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: [5] [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: [6] [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: [7] Ramiro Chaves.[cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.