Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

GEORGE BERNARD SHAW PYGMALION

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "GEORGE BERNARD SHAW PYGMALION"— Transkript prezentace:

1 GEORGE BERNARD SHAW PYGMALION
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jakub Tůma. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Obsah Životopis Citáty Chronologický seznam významných děl Pygmalion
Literární rozbor Námět Děj Pracovní list Odpovědi Seznam použité literatury Odkaz na citace

3 Život – Irský spisovatel (dramatik, prozaik, esejista). Nositel Nobelovy ceny za literaturu (1925). Shaw prošel školou života. Od patnácti byl nucen si vydělávat na živobytí. Školu považoval za zbytečnou a nepraktickou, otupující jeho intelekt. O pět let později odešel za svou matkou do Londýna. Studoval partitury R. Wagnera, díla K. Marxe a obdivoval dramatický talent H. Ibsena.

4 Život angažoval se v politice, ale neúspěšně
Se svým přítelem S. J. Webbem založil tzv. Fabiánskou společnost. Ta se snažila najít cestu socialismu ve společnosti bez násilných metod revoluce. Se socialistickými myšlenkami neuspěl ve Velké Británii před první světovou válkou. Se stejným neúspěchem se setkal po první světové válce v USA, kam zavítal po návratu ze Sovětského svazu a Jižní Afriky.

5 Život Velice dobře se ale projevil jeho talent v oblasti umělecké kritiky. Psal do několika časopisů v Irsku a Velké Británii a díky kritice se stal soběstačným. První prozaické literární pokusy nebyly ani vydány. Až pátý román vyšel časopisecky. Po smrti své manželky se jeho pracovní i životní tempo začalo nápadně zpomalovat. Shaw zemřel v roce 1950 na následky úrazu způsobeného pádem ze stromu. Bylo mu 94 let.

6 Citáty „Teď když jsme se naučili létat v povětří jako ptáci a potápět se jako ryby, zbývá už jen jediné – naučit se žít na zemi jako lidé.“ „Některé ženy se zásadně nesnášejí, ale pomlouvají-li nějakou třetí, hned mezi nimi vznikne jakási sympatie.“ „Nejhorším hříchem vůči našemu bližnímu není nenávist, ale lhostejnost.“ „Nedovolil jsem, aby můj život ovládl strach před smrtí; a odměnou mi byl darován život.“

7 Chronologický seznam významných děl
Živnost paní Warrenové (1898) – kritika obchodu s prostitucí Svatá Jana (1923) – hra vypráví pověst Johanky z Arku, v závěru hry přenese autor účastníky děje do doby po svatořečení Johanky církví, jde o tragický střet výjimečného jedince s falešnou autoritou a krutou mocí Pygmalion (1912) Zpět k Methusalemovi (1921) – téma dlouhověkosti (podobně jako K. Čapek ve hře Věc Makropulos)

8 Pygmalion Satirická komedie zesměšňuje systém společenských tříd, ale ukazuje, že nastavené mantinely se nikdy nedají zcela překročit. Hra vyvolala okamžitě rozruch, protože se v ní používají funkční vulgarismy. Líza mluví hovorově i vulgárně. Nejznámější filmové zpracování pochází z roku Lízu hrála ve filmu My fair lady Audrey Hepburn.

9 Literární rozbor Forma Druh Žánr Próza Drama Satirická komedie

10 Námět Pygmalion je postava z řecké mytologie.
Kyperský sochař, který vyřezal ze slonové kosti sochu řecké bohyně lásky Afrodíté, a to tak krásnou, že si u bohyně vyprosil její oživení. Socha se jmenovala Galatea a stala se Pygmalionovou manželkou. Spolu měli dceru Pafos, podle které bylo pojmenováno jedno kyperské město.

11 Děj Londýnský profesor fonetiky Henry Higgins se vsadí s plukovníkem Pickeringem, že je schopen děvče z nízké společnosti naučit té nejlepší výslovnosti tak, aby její skutečné sociální postavení nikdo nepoznal. Profesor svůj objekt, květinářku Lízu Doolittleovou, naučí tak dokonale vznešené řeči, že mladá dáma okouzlí celou londýnskou smetánku.

12 Děj Higgins chce dokázat, že správná mluva a chování dokáží z Lízy udělat člověka rovného vyšší společnosti, ale sám si uvědomí, že ji na chvíli přestal v její přirozenosti respektovat. Líza se osamostatní, ale chová ke svému učiteli určité city, které jsou sice vzájemné, ale Higgins se zdráhá je opětovat. V epilogu se praví, že vzájemné rozdíly by byly stejně natolik nepřekročitelné, že si Líza vzala raději mladého Freddyho, se kterým vedla květinářský obchod.

13 Pracovní list Jaké významné ocenění za literární práci získal G. B. Shaw? O jaký žánr se jedná? Znáš další alespoň jedno dílo autora? Odkud převzal autor námět? Pokus se hru vysvětlit obsahově a z hlediska jazykového. Vyber si jednu postavu a popiš jakým vývojem prošla během celé hry.

14 Odpovědi Nobelova cena za literaturu v roce 1925.
Satirická komedie. Svatá Jana. Námět převzal z řecké mytologie. Hra kritizuje sociální rozdíly a odhaluje pravou podstatu lidských kvalit. Autor používá hovorového jazyka, vulgarismů, argotu a dalších vrstev. Líza se naučila chovat jako pravá anglická dáma, ale její lidské kvality to nijak nezlepšilo. Naopak zjistila, že pod nánosem škrobenosti je těžké zůstat sama sebou.

15 Seznam použité literatury
SHAW, Bernard a James HYNES. Pygmalion: a romance in five acts : definitive text. New York: Pocket Books, 2005c1916, xix, 194 p. ISBN

16 Odkaz na citace Citáty slavných osobností: Největší sbírka citátů, přísloví a murphyho zákonů [online] [cit ]. Dostupné z: STR. 2. No known restrictions on publication. Creator(s): Bain News Service, publisher [online]. [cit. 2014­04­06]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: w_from_Bain_Collection.jpg?uselang=cs

17 Odkaz na citace STR. 9. Everybody's Magazine [online]. [cit ­04­06]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: _serialized_November_1914.jpg?uselang=cs


Stáhnout ppt "GEORGE BERNARD SHAW PYGMALION"

Podobné prezentace


Reklamy Google