Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Předmět: Stolničení Ročník: 1. ročník tříletého učebního oboru číšník Autor: Mgr. Božena Filipová Snídaně Anotace: prezentace slouží k žákům k pochopení významu snídaně a způsobu podávání jednoduchých snídaní. Klíčová slova: jednoduchá snídaně, rodinná snídaně, inventář, podávání. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Božena Filipová. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
3
Snídaně: snídaně je první jídlo dne
má být vydatná, aby uhradila podstatnou část dopolední energie měla by obsahovat jednu až třetinu živin z celkového denního množství podává se od šesti do deseti hodin v restauracích, denních kavárnách, hotelových halách apod. Obr. č Obr. č. 2
4
Snídaňový lístek: jde o stálý lístek
měl by obsahovat také nabídku několika menu jednoduchou snídani tvoří pečivo, máslo, med, džem a teplý nápoj na snídaňovém lístku je nabídka dalších pokrmů a nápojů. Obr. č. 3 a 4
5
Snídaňový lístek obsahuje:
ovocné a zeleninové šťávy ovoce, zelenina, saláty obilninové kaše vaječné pokrmy (vařená, míchaná, sázená, omelety) studené pokrmy (pečeně, uzeniny, ryby, sýry, speciality) teplé pokrmy (uzeniny, dušené pokrmy, jídla na objednávku) snídaňové přílohy (máslo, džemy, med, mléčné výrobky) pečivo, chléb, jemné pečivo teplé nápoje a přílohy k teplým nápojům nealkoholické nápoje.
6
Příprava pracoviště a stolů:
příprava musí být provedena včas důležité je dostatečné vybavení příručních stolů na prostřené stoly stoly se zakládají cukřenka, košíček se zakrytým pečivem a stojánek se snídaňovým lístkem. Kořenky se přinášejí zároveň s vybraným jídlem z JL. Obr. č. 5 a 6
7
Zakládání inventáře: před hosta zakládáme dezertní talíř s ubrouskem,
vpravo od talíře dezertní nůž ostřím k talíři vzdálenost inventáře od hrany stolu je vždy 2 cm, mezi inventářem 0,5 cm na úroveň špičky nože zakládáme podšálek s rozetkou a kávovou lžičkou, která je založena na podšálku a směřuje k pravé ruce hosta vlevo se zakládá máslo, med a džem, nahoru cukřenka a košíček s pečivem: obr. č. 7 Máslo Med Džem
8
Podávání snídaní: číšník přináší nahřáté šálky společně s konvicí
do šálku nalije nápoj a konvici založí mírně vpravo za podšálek, menší konvičku např. s mlékem nebo smetanou založí vpravo za konvici s nápojem: obr. č. 8 Máslo Med Džem
9
Pokud si host objedná další jídlo ze snídaňového lístku, tak číšník přesune dezertní talíř s dezertním nožem vlevo a před hosta založí příbor a inventář s pokrmem (jako u přesnídávek). Podle potřeby přinese společně s jídlem kořenky: obr. č. 9 Máslo Med Džem
10
Rodinná snídaně: vyznačuje tím, že hlavní roli u stolu má matka
založení inventáře je stejné, ale nápoj se přináší ve větší konvici a matka nalévá nápoje členům rodiny a pomáhá dětem. Obr. č. 10 a 11
11
Snídaňový nabídkový stůl:
table d‘ hôt (tabl dót) - jednotné jídlo v restauracích za jednotnou cenu hosté se obsluhují sami, teplé pokrmy většinou překládá kuchař číšníci se starají o udržování a doplňování nabídkových stolů, odnášení použitého inventáře a o pořádek v místnosti za snídani hosté platí jednotnou cenu.
12
Kniha: Gustav Salač: Stolničení. Praha 1, Fortuna, 1996, ISBN Ilustrace: [online.] [cit ] dostupné z: – obr. č. 1 – 6, 10 a 11, | vlastní fotografie 7 – 9.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.