Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Číslo projektu:. CZ. 1. 07/1. 5. 00/34. 0565 Číslo materiálu:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_549_ Výroba sladu 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace Autor: Ing. Jan Tesarčík Průřezové téma: Člověk a svět práce Tématický celek: Technologické procesy Ročník: 4. Datum tvorby: Datum a místo ověření: Druh učeb. materiálu: Prezentace Anotace: Výklad nové látky, změny při sladování, schéma výroby, využití sladu, skladování ječmene Klíčová slova: slad, ječmen, surovina Metodický pokyn: Určeno k výkladu do hodiny i k samostudiu. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů
2
VÝROBA SLADU slad je naklíčené a sušením konzervované obilí
během klíčení se vytváří enzymy mění nerozpustné látky na rozpustné škroby jednoduché cukry surovinou pro výrobu je ječmen setý – Hordeum sativum pouze jeho jarní forma
3
Ječmen jarní Obr. 1
4
Počet sladoven V roce 1950 bylo 158 sladoven s průměrem 1050 t/sladovnu Celková výroba t V roce 2003 bylo jen 36 sladoven s průměrem t/sladovnu Celková výroba t
5
VYUŽITÍ SLADU Slad se využívá při výrobě: piva lihu droždí kávovin
využití ve farmacii
6
Hodnocení ječmene obsah škrobu větší 66 % klíčivost větší 92 %
NL látky (bílkoviny) 8 – 11 % vliv na barvu, chuť a pěnivost obsah vody 14 % příměsi a nečistoty
7
Schéma výroby sladu ječmen zadina třídění a čištění odpad voda máčení
Schéma výroby sladu ječmen zadina třídění a čištění odpad voda máčení klíčení hvozdění zeleného sladu sladový květ odkličování a leštění omletky uskladnění a expedice
8
Technologie výroby 1) příprava zrna ke sladování
rozbor zrna a jeho uskladnění sušení - maximální teplota záhřevu oC třídění – vyrovnanost velikosti, malá zrna propad na sítech – zadina míchání - vyrovnaná kvalita
9
Obr. 1 foto autor
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.