Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Dana Motyčková Číslo

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Dana Motyčková Číslo"— Transkript prezentace:

1 Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Dana Motyčková Číslo VY_32_Inovace_3341 Název Země – modrá planeta Téma hodiny Země Předmět Prvouka Ročník/y/ 3. Anotace Materiál obsahuje informace o naší planetě Zemi ( tvar, podmínky života, rostliny, živočichové). V závěru jsou opakovací otázky, křížovka. Očekávaný výstup Seznamuje se s planetou Zemí, s jejím tvarem, podmínkami života na Zemi, rostlinami , živočichy. Získané informace využívá při odpovědích na otázky, luští křížovku. Vyhledává důležité informace. Druh učebního materiálu Prezentace

2 Země – modrá planeta Na fotografii z vesmíru vypadá Země jako modrá „duhová kulička“. Většina povrchu Země je pokryta vodou. Jen menší část zemského povrchu tvoří pevnina neboli souš. Země obíhá kolem Slunce (naše nejbližší hvězda) jako třetí planeta. Trvá jí to 365 dní. Zeměkoule Je Země kulatá? Miloš Kratochvíl Země měří okolo – rovníku – km. Kdybyste šli dnem i nocí, ušli byste tolik Vyprávěli kosmonauti, za více než rok. že málokdo tuší, jak to naší zeměkouli Ve středu Země je velmi horko – více než ve vesmíru sluší °C. To je asi stopadesátkrát tepleji než v opravdu teplém letním dni. Dívali se na ní z výšky, zdála se jim maličká Všechna tělesa jsou přitahována ale barvy prý má krásné přitažlivou silou Země. jak duhová kulička. Modrá moře, hnědé pouště, lesy jasně zelené, bílý sníh se v horách střídá s šedou barvou křemene.

3 Díky příznivým podmínkám – půdě, vzduchu, dostatku vody, teplu
a světlu ze Slunce mohl na Zemi vzniknout život. Půda- rostliny z ní čerpají živiny, upevňuje jejich kořeny. živočichové v ní žijí(krtek), pohybují se po ní. lidé ji obdělávají a pěstují užitkové rostliny Zemi obklopuje vysoká vrstva vzduchu – atmosféra. Chrání Zemi před nebezpečným zářením Slunce. Obsahuje kyslík. Vzduch je v půdě, ve vodě. Teplo a Světlo Voda se na Zemi vyskytuje sladká a slaná. Vodu obsahují všechna těla rostlin, zvířat i lidí.

4 Země Neživá příroda vytvořila na Zemi podmínky pro život.
má dostatek vody, vhodnou teplotu i kyslík v ovzduší. Proto mohou na Zemi růst rostliny, žít zvířata a lidé. Země je jedinou známou planetou, na které je život. Rostliny: Najdi si byliny, keře, stromy. Víš, která bylina je léčivá?

5 Živočichové: Rozděl si živočichy na ty co žijí na souši, ve vodě, ve vzduchu. Pojmenuj jednotlivé skupiny. Člověk

6 Země patří do sluneční soustavy. Je to zvláštní a zajímavé království.
Na jeho „trůně“ sedí Slunce – zlatá horká hvězda. Je tu ze všech těles největší a nejtěžší. Všichni jeho „poddaní“(planety a planetky) kolem něj krouží. Planety jsou jako „dvorní dámy“. Mají také svoje „služebníky“. Jsou to jejich přirozené družice – měsíce. Měsíce krouží kolem planet a spolu s nimi obíhají kolem Slunce. Slunce osvětluje a zahřívá celé svoje království. URAN MARS JUPITER SATURN ZEMĚ NEPTUN VENUŠE MERKUR

7 Dovedeš rozluštit zašifrované názvy planet?
PTNUNE, UŠNEEV, NURAST, MUREKR, SAMR, PETRJUI, NARU, MĚZE Jak se také říká naší planetě si vylušti: Jakou barvu má Země z vesmíru? 2. Doba, za kterou Země oběhne Slunce 3. Doba, za kterou se Země otočí kolem osy 4. Myšlená čára kolem nejširší části Země Země se kolem své osy .. Jednou za čtyři roky je rok Naše nejbližší hvězda 8. Plynný obal Země, který ji chrání 9. Než Země oběhne kolem Slunce vystřídají se 4 10. Země je jedna z osmi … 11. Síla, kterou Země vše přitahuje, je zemská … 12. Většinu povrchu Země pokrývá .. 1. 2. 3. E X A C 4. V 5. T 6. Ř Ý 7. S 8. F 9. O 10. 11. P Ž 12.

8 Řešení: NEPTUN, VENUŠE, SATURN, MERKUR, MARS, JUPITER, URAN, ZEMĚ Křížovka: Modrá planeta

9 Použité zdroje: Archiv autora
VĚRA ŠTIKOVÁ. Já a můj svět: prvouka pro 3. ročník. druhé vydání. Brno: Nová škola, ISBN HANA MÜHLHAUSEROVÁ. Soubor námětů, úkolů a zajímavostí k přírodovědnému učivu pro 5. ročník. Znojmo: Tiskárna Sládek.


Stáhnout ppt "Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Dana Motyčková Číslo"

Podobné prezentace


Reklamy Google