Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_ČJ.9.A.10-10 NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR. NIKOLA GRBAVČICOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_ČJ.9.A.10_Michal Viewegh NÁZEV:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_ČJ.9.A.10-10 NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR. NIKOLA GRBAVČICOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_ČJ.9.A.10_Michal Viewegh NÁZEV:"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_ČJ.9.A.10-10 NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR. NIKOLA GRBAVČICOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_ČJ.9.A.10_Michal Viewegh NÁZEV: Michal Viewegh ČÍSLO OPERAČNÍHO PROGRAMU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU: PRIMA ŠKOLA Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku, slouží k výkladu nového učiva Datum: Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace (Literatura)

2 MICHAL VIEWEGH

3 MICHAL VIEWEGH (*31.3. 1962 Praha)

4 ŽIVOTOPIS spisovatel a publicista, nejprodávanější český romanopisec
otec inženýr-chemik, matka právnička vystudoval češtinu a pedagogiku na FF UK učil na ZŠ Zbraslav, 1993 skončil a vrhl se na dráhu spisovatele Cena Jiřího Ortena (1993) Magnesia Litera (2005) kritikové tvrdí, že píše „podivným stylem“ a jeho knihy řadí k tzv. „nízké literatuře“

5 dílo Literární parodie
Nápady laskavého čtenáře – soubor parodií na známé české i světové autory Povídky Povídky o manželství a o sexu - zfilmováno pod názvem Nestyda (režie Jan Hřebejk) Krátké pohádky pro unavené rodiče

6 Romány Báječná léta pod psa – autobiografický román, zachycující atmosféru v Československu od doby normalizace až po pád komunismu; zfilmováno (režie Petr Nikolaev) Účastníci zájezdu – základem zápletky je setkání velmi rozdílných lidí na autobusovém zájezdu do Itálie; zfilmováno (režie Jiří Vejdělek) Román pro ženy – zfilmováno (režie Filip Renč) Případ nevěrné Kláry – populární spisovatel si najme soukromého detektiva na sledování svojí manželky; zfilmováno (režie Roberto Faenza) Román pro muže - román o ženském zklamání ze světa řízeného přestárlými kluky, ale také bilancující, mnohdy až sebeironickou reflexí úspěšného spisovatelství (režie: Tomáš Bařina) Mafie v Praze

7 Výchova dívek v čechách
tragický milostný příběh o zbraslavském učiteli Oskarovi, který přijme nabídku podnikatele Krále, aby dával jeho dceři Beátě kurz tvůrčího psaní vztah Beáty s učitelem se postupně vyvíjí  zamilují se do sebe později Beáta Oskara opouští, není již perspektivní další její vztahy též ztroskotají (Američan Steve, ekolog Jakub)  obrácení k Bohu  později sebevražda zfilmováno (režie Petr Koliha)

8 Které knihy napsal michal viewegh?
Účastníci zájezdu Román pro děti Výchova dívek v Čechách Báječná léta s Klausem Ze života hmyzu Pelíšky Báječná léta pod psa Román pro muže Lakomá Barka

9 Použité zdroje ewegh,_Praha_8._z%C3%A1%C5%99%C3%AD_2 009_-_2.jpg

10 metodika Představíme žákům novodobého autora Michala Viewegha.
Prozradíme podrobnosti z jeho života, za pomoci hypertextového odkazu se podíváme na jeho oficiální stránky. Probereme jednotlivá důležitá díla a zastavíme se u Výchovy dívek v Čechách. Text si přečteme v čítance. Žáci označí díla, která Michal Viewegh napsal a u těch, která nenapsal, uvedou jméno autora, pokud ho znají. Nakonec si zapíšou stěžejní informace do sešitu.


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_ČJ.9.A.10-10 NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR. NIKOLA GRBAVČICOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_ČJ.9.A.10_Michal Viewegh NÁZEV:"

Podobné prezentace


Reklamy Google