Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Banketní obsluha Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Banketní obsluha Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu"— Transkript prezentace:

1 Banketní obsluha Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
CZ.1.07/1.5.00/ Autor Andrea Mišurcová Název šablony III/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu TEO B Stupeň a typ vzdělávání Odborné vzdělávání Vzdělávací oblast Služby Vzdělávací obor Technika obsluhy Vzdělávací okruh Banket Druh učebního materiálu Prezentace, test Cílová skupina Žák, let Anotace Prezentace komplexně seznamuje žáky s banketní obsluhou , zásadami Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Datum Datum vytvoření –

2 Banketní obsluha: Používá se při hostinách pro větší počet hostů
Pokrmy se expedují z kuchyně na společných mísách, polévky v terinách, šťávy a omáčky v omáčnících Podává se jednotné menu Číšníci překládají a nabízí pokrmy z levé strany na předem založené talíře

3 Slavnostní tabule

4 Banketní obsluha - zásady
Obsluhující personál má společné nástupy i odchody , které zvyšují atraktivnost obsluhy Plynulým nástupem se v řadách po každé straně stolu zastaví až u čestných míst hostů Obrátí se čelem k vedoucímu banketu a až na jeho pokyn začnou servírovat Servis probíhá stejným tempem a po dokončení obsluhy, po daném pokynu opět odcházejí

5 zásady Při samotném servírování vše probíhá podle doporučených rituálů
Je běžné, že na začátku hostiny i během ní se pronášejí slavnostní přípitky

6 Welcome drink Při příchodu do místnosti hosta uvítá hostitel, poté se obvykle podává aperitiv, dnes často nazývaný „Welcome drink“ Pro scházení hostů je vyhrazena asi čtvrthodina, která je určena k tomu, aby se hosté mezi sebou mohli pozdravit

7 Pravidla servisu pokrmů:
Pokrmy s teplými přílohami podáváme ve dvou nebo tříčlenných brigádách. První číšník překládá maso a ozdobu, druhý přílohu a třetí omáčku nebo šťávu. Zpravidla se spojují potřebné úseky po 8 hostech Hosta nesmíme „vzít do kleští“

8 Servis polévek: Polévky servírujeme v terině, která je podložena masovým talířem a plátěným ubrouskem Naléváme směrem od hosta z levé strany menší množství asi 0,2 l

9 Způsob servisu pokrmů:
Měníme jen výjimečně. Např. u některých pokrmů, polévek či teplých předkrmů, kdy je nutný restaurační způsob. V tomto případě přinášíme šálky, nebo gratinky a jiný inventář s jídlem na platě a na příručním stole pokrmy kompletujeme a postupně servírujeme hostům z pravé strany

10 Pravidla servisu pokrmů:
Během servisu doplňujeme pečivo Toasty přinášíme zakryté plátěným ubrouskem a překládáme na pečivový talířek těsně před servisem pokrmů Máslo se podává zpravidla jako součást pokrmu, jinak zaledované v míse Oplachovače prstů zakládáme v případě je-li konzumace rukama nezbytná

11 Pravidla servisu pokrmů:
U hlavního chodu překládáme 2/3 masa a příloh Zbylé maso a přílohy upravíme na mísách a přihříváme a ve vhodném okamžiku nabídneme (nachservis)

12 Pravidla servisu pokrmů:
Ryby – by měly být připraveny s co nejmenším množstvím kostí Zakládáme talíř na kosti

13 Servis sýrů: Sýry můžeme překládat, popř. nabízet k výběru
Dochucovací prostředky doplníme o mletou papriku, příp. drcený kmín

14 Servis moučníků: Teplé moučníky jsou vhodné při malých hostinách, nesmí na stole chybět práškový cukr Volíme takové druhy, které se snadno překládají

15 Ovocné a zmrzlinové poháry:
Podáváme restauračním způsobem Banketním způsobem ve dvojici zmrzlinu s horkým ovocem OVOCE nabízíme na mísách z levé strany, případně zakládáme na tabuli k volnému výběru

16 Servis kávy: 1. Mimo tabuli 2. U tabule ve společném inventáři

17 Kontrolní otázky: Vyjmenuj hlavní zásady banketní obsluhy.
Popiš servis jednotlivých chodů.

18 Zdroje: SALAČ, G. Stolničení. 1. vyd. Praha: Fortuna, ISBN Obrázek – vlastní archiv


Stáhnout ppt "Banketní obsluha Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google