Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Technologie
Škola SOU a ZŠ Planá Číslo projektu CZ.1.07/ / Název školy SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Technologie Tematický okruh Polévky a přílohy Název materiálu Krajové a národní polévky Číslo materiálu VY_(32)_INOVACE_3.B_T_09(20) Autor Ing. Petra Pechová
2
Anotace Cílem prezentace je seznámit žáky s krajovými a národními polévkami. Materiál je určen pro žáky prvního ročníku oboru kuchařské práce. Materiál je určen pro výklad nové látky a interaktivní práci ve výuce.
3
Krajové a národní polévky
P. Pechová, 2012
4
Krajové polévky oblíbené, liší se dle krajových zvyklostí
připravují se zvláštním způsobem a z dostupných regionálních surovin
5
Krajové polévky V České republice - kulajda, valašská kyselica, podkrkonošské kyselo V Německu – hamburská úhoří polévka, vestfálská fazolová, švébská chlebová, mnichovská s játrovými knedlíčky
6
Národní polévky Tyto polévky se vyznačují zvláštnostmi typickými pro danou zemi a národnost.
7
Národní polévky Boršč (Rusko) – zeleninová polévka s bílým zelím, červenou řepou a hovězím masem Gaspacho (Španělsko) – studená polévka s okurkou, rajčetem, paprikou, cibulí, česnekem Minestrone (Itálie) – zeleninová polévka s rýží, nudlemi, rajčaty a parmezánem Bouillabaisse (Francie) – polévka s masem z různých ryb, mušlí a korýšů
8
Úkol Vyhledejte na internetových stránkách další krajové a národní polévky.
9
Použité zdroje ŠINDELKOVÁ, Alena. Technologie 1. Praha: Parta, 2001, ISBN METZ; KESSLER, Grüner. Restaurace a host. Praha: Europa - Sobotáles cz., 2008, ISBN
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.