Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Týden uměleckého vzdělávání a amatérské tvorby

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Týden uměleckého vzdělávání a amatérské tvorby"— Transkript prezentace:

1

2 Týden uměleckého vzdělávání a amatérské tvorby
… se koná vždy poslední týden v květnu (klouzavý termín) ve všech regionech České republiky, má formu občanské iniciativy, jeho účastníci – organizátoři kulturních akcí – se sami přihlašují, a to vyplněním elektronického formuláře, v němž uvádějí název, žánr, formu, místo a čas konání a stručný popis akce. Tyto registrační formuláře naleznou na: nebo na

3 Historie Týdne Český Týden propojuje projekt UNESCO Týden uměleckého vzdělávání a evropský projekt Týden amatérského umění. Oba fungují v několika evropských i mimoevropských státech a v obou případech jde především o týden občanské angažovanosti v různých regionech a místech daného státu, během něhož se mohou nejrůznější kulturní i vzdělávací instituce (divadla, muzea, koncertní sály, kulturní domy, školy, základní umělecké školy, zájmové kroužky atd.), neziskové organizace (spolky, obecně prospěšné společnosti apod.) a další občanské iniciativy představit široké veřejnosti. První Týden amatérského umění se uskutečnil v Belgii v roce 1996, následně v Nizozemí, ve Velké Británii, ve Skotsku a dalších zemích; v ČR se první Týden konal v roce Šestý ročník se bude konat v termínu 19.–27. května 2018.

4 Cíl projektu Cílem projektu je
rozšířit povědomí o pestrosti kulturního dění v ČR, konkrétně pak ukázat bohatství a rozmanitost uměleckého vzdělávání i amatérské umělecké tvorby, podpořit a zviditelnit nejrůznější formy aktivit v těchto oblastech a zvýšit tak počet účastníků a diváků pořádaných akcí. Lenka Lázňovská, ředitelka NIPOS, o projektu v Závěrečné zprávě 2016 uvedla: „Není to kampaň ani soutěž mezi obcemi, kraji, či dokonce mezi uměleckými obory. Týden má jediné poslání. Ukázat veřejnosti, jaké množství aktivit může nabídnout jeden jediný týden v roce a tím dokumentovat význam amatérských aktivit jako nejdostupnější formy neformálního uměleckého vzdělávání pro kulturní život u nás.“

5 Kdo se Týdne účastní? Projekt je multidisciplinární, otevřený akcím napříč obory, žánry, úrovněmi i věkovými skupinami…

6 …přihlásit se mohou: • instituce, organizace, spolky – divadla, galerie, muzea, školy, domy dětí a mládeže, fary, informační centra, městské úřady, skupiny, soubory, atd., ale i jednotlivci se svými aktivitami, jako jsou: • divadelní, taneční a pohybová představení / koncerty / výstavy / promítání • pouliční performance / akce v přírodě (přírodní muzeum apod.) • semináře / přednášky / kurzy / tvůrčí dílny • dny otevřených dveří / interaktivní programy / • vícedenní přehlídky a festivaly • folklorní slavnosti (kácení máje, oživlý skanzen, svatojánská pouť apod.) • konference / sympozia / diskuzní fóra… Každoročně se přihlásí cca 200 akcí z celé ČR, v roce 2017 to bylo 183 akcí. Skladba akcí je rok od roku pestřejší, konají se uvnitř i v plenéru, v ulicích i v přírodě a přibývá tzv. mezioborových akcí, jak ukazuje následující graf…

7 Zastoupení akcí podle oborů

8 Zastoupení pořadatelů akcí Dvě třetiny organizací zaměřují svou činnost především na oblast uměleckého vzdělávání (ZUŠ, Domovy dětí a mládeže, vzdělávací a volnočasová centra, školy, muzea, knihovny atd.), zbývající třetina se věnuje amatérské tvorbě.

9 Účastníci – noví vs. stálí

10 Zaregistrovaná akce se objeví na tzv
Zaregistrovaná akce se objeví na tzv. MAPĚ AKTIVIT Znázorňuje geografické rozvržení akcí.

11 PŘEDSTAVUJEME Zaregistrované akce propagujeme na webových stránkách Týdne v rubrice PŘEDSTAVUJEME a na facebookové stránce Týdne. K popisu akce přidáváme zaslané fotografie z příprav či z konání předešlých ročníků…

12

13 Záštity, partneři a poselství
Všem ročníkům Týdne byla poskytnuta záštita Ministerstva kultury, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a České komise pro Unesco. Ministři jednotlivých rezortů a další významné osobnosti poskytují projektu tzv. poselství. Partnery Týdne 2017 jsou Národní ústav pro vzdělávání a HAMU Praha. Mediálními partnery jsou Učitelské noviny, Čtenář, Scéna, Loutkář, Tvořivá dramatika, pam pam, Naše muzika, Místní kultura a Zpravodaj venkova. Vše je dostupné na webových stránkách projektu.

14 Propagace K propagaci Týdne jsou vydávány tiskoviny respektující jednotnou vizuální podobu pro daný rok. Pracujeme s plakáty (A2, A3), pohlednicemi, samolepkami a buttony). Propagační materiály distribuujeme prostřednictvím kontaktů NIPOS do knihoven, muzeí, galerií, divadel a dalšími cestami. Také je zasíláme přihlášeným účastníkům, kteří o ně projeví zájem. Snažíme se rovněž o propagaci v médiích, v minulých letech se podařilo představit Týden v Českém rozhlase na stanicích Regina a Vltava, v Radiu Proglas, dále v televizních pořadech (Snídaně s Novou a Sama doma). O zahájení Týdne pravidelně informují regionální deníky (Ústecký deník, Litoměřický deník, Moravskoslezský deník, Písecký deník aj.), řada příspěvků byla umístěna na webu Ministerstva kultury, Národního ústavu pro vzdělávání, Asociace muzeí a galerií, Svazu měst a obcí ad. Snažíme se také o zveřejnění informací o Týdnu na webových stránkách krajských úřadů a magistrátů (v minulosti např. České Budějovice, Hradec Králové, Děčín, Přerov, Brno, Karviná).

15 Tvář Týdne Tváří týdne je každoročně osobnost ze světa české kultury.
V minulých ročnících to byly např. moderátorka Jolana Voldánová, herečky Valerie Zawadská či Sabina Laurinová. Tváří Týdne 2017 se stal populární herec, moderátor, hudebník a zpěvák Martin Písařík, který začínal v amatérském divadle Radar.

16 Koncert na zahájení Týdne
Před začátkem Týdne pořádáme každoročně slavnostní koncert v sále Martinů na HAMU v Praze. Vystupují na něm amatérské soubory z různých uměleckých oborů a různých regionů. Prostor v programu dostanou vždy i zástupci partnerských institucí projektu a „tvář“ Týdne. Moderátor Jiří Lössl a „tvář“ Týdne Sabina Laurinová na zahajovacím koncertě 2016.

17 Zahajovací koncert 2017 Lidová muzika z Chrástu, Mgr. Radka Bordes, vedoucí tajemnice Sekretariátu České komise pro UNESCO, Dechová hudba ZUŠ Lounských z Prahy a výstava Výtvarného projektu Figura

18 Zahajovací koncert 2016 Taneční soubor Akordy - ZUŠ Červený Kostelec, Collegium Instrumentalis - Dechový soubor Gymnázia a Hudební školy hlavního města Prahy, průvodce programem Jiří Lössl a Hynek a Patrik Hradečtí z Domažlic.

19 Zahajovací koncert 2015 Tvář Týdne Valérie Zawadská a ředitelka NIPOS Lenka Lázňovská, Taneční soubor Jaro (ZUŠ Praha 5), Jazzové trio (ZUŠ Praha 7), Dětský pěvecký sbor Koťátka (ZUŠ Praha 4)

20 Každý rok je vypracována podrobná Závěrečná zpráva uplynulého ročníku, která je ke stažení rovněž na stránkách Týdne Kontakty: Karolína Bulínová, Útvar koncepcí a metodiky (KaM) telefon: Josef Dušek, public relations telefon:


Stáhnout ppt "Týden uměleckého vzdělávání a amatérské tvorby"

Podobné prezentace


Reklamy Google