Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vy_52_Inovace_55_Žlutá skvrna

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vy_52_Inovace_55_Žlutá skvrna"— Transkript prezentace:

1 Vy_52_Inovace_55_Žlutá skvrna
Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Petr Grossmann Bc. Petr Grossmann

2 Anotace Digitální studijní materiál je určen pro biologii člověka na základní škole. Zaobírá se učivem o smyslových orgánech. Konkrétně se zabývá místem nejostřejšího vidění tzv. žlutou skvrnou. Digitální studijní materiál je doplněn o opakovací otázky. otázka odkaz na video Bc. Petr Grossmann

3 Žlutá skvrna je místo na oční sítnici, kde je největší hustota čípků a tedy i nejostřejší vidění; v životě člověka není vůbec žlutá, nýbrž o něco červenější než okolí; zežloutne až po smrti; průměr asi 5 mm; v úplném středu nejsou vůbec žádné tyčinky.

4 Žlutá skvrna Centrum vidění je uloženo v……..
Centrum vidění je uloženo na týlu hlavy v týlním laloku. Obr. 1

5 Žlutá skvrna Čípky – asi 7 milionů buněk umožňujících barevné vidění (modrá, zelená a červená); vitamín A se zde váže na tři různé opsiny (citlivost na červené, zelené a modré světlo); největší nakupení čípků je asi 4 mm od slepé skvrny na mírně vkleslém místě sítnice, tzv. žlutá skvrna (místo nejostřejšího vidění).

6 Žlutá skvrna Obr. 3 Obr. 2

7 Postižení makuly vede k závažné poruše zraku a je také nejčastější příčinou slepoty; z 90% hovoříme o stařecké, nebo také senilní makulární degeneraci, přibývá s věkem (ARMD); v středu oka pacient vidí šedý stín až černou skvrnu; periferní vidění přitom zůstává neporušené; častěji onemocní ženy, více je zasažena bílá rasa. Obr. 4

8 Dvě formy nemoci: suchá tvoří 90 procent případů, postupuje zvolna, slepotou skončí jen každý desátý případ vlhká tvoří jen deset procent případů, ale devět pacientů z deseti oslepne. vlhká forma postihne v Česku ročně zhruba 2000 lidí. Ano, žlutá skvrna je na sítnici. Je žlutá skvrna na sítnici?

9 Suchá makulární degenerace
při suché makulární degeneraci se žlutá skvrna (makula) ztenčuje a pod ní se hromadí části rozpadlé tkáně; pod sítnicí se tvoří nové nakupené cévky, které začínají tlačit a trhat sítnici; dochází k mikroskopickým krvácením, která vedou k zajizvení tkáně sítnice a závažné poruše vidění.

10 Mokrá makulární degenerace
způsobí ztrátu vize kvůli abnormálnímu cévnímu vzrůstu; cévy začínají růst; jsou velmi tenké a praskají; makula je vytlačena ze svého obvyklého místa v zadní části oka; ke ztrátě centrálního vidění může dojít velmi rychle; příznak vlhké formy je, že rovné čáry zdají zvlněné. 2.33 min.

11 Příznaky rozmazaná šedá nebo černá skvrna v centru zorného pole (tzv. centrální skotom); postižený vidí deformované rovné linie, rozmazané písmo nebo neodpovídající tvar různých předmětů; postižení vidění barev, které se zdají vybledlé; postranní vidění zůstává ostré na jednom nebo obou očích.

12 Obr. 5 Vlevo je snímek zdravého oka, vpravo oči pacientek, Na horním snímku je suchá forma makulární degenerací (tmavá skvrna reprezentuje místo, kde došlo k vymizení vrstvy pigmentových buněk). Spodní snímek je nemocné oko pacientky, která ve svých 26 letech prakticky oslepla. Trpěla také rozpadem sítnice, ale takzvanou „vlhkou makulární degenerací“. Na její sítnici není jedna velká, ale shluk menších tmavších skvrn v místech, kde pigmentové buňky již zmizely. (Kredit: Advanced Cell Technologies)

13 Léčba na suchou formu onemocnění terapie prakticky neexistuje nebo je ve fázi výzkumu; ukazuje se, že velký význam v prevenci má podávání velkých dávek antioxidantů (vitamín A, C, E, selen, zinek), které vychytávají volné radikály; při léčbě se používají i lasery, nebo ionizující záření potlačující růst nežádoucí tkáně.

14 Prevence jednoznačně je třeba omezit kouření, snížit hladinu cholesterolu, zvýšit přísun antioxidantů ve stravě a pečlivě oči chránit před slunečním zářením pomocí tmavých brýlí; důležité jsou pravidelné návštěvy očního lékaře nad 45 let věku, kdy se může choroba objevit. Na množství světla oko reaguje ……? Zúžením či rozšířením zornice

15 Odpovědi na otázky: Centrum vidění je uloženo na týlu hlavy v týlním laloku. Ano, žlutá skvrna je na sítnici. Zúžením či rozšířením zornice.

16 Zdroje

17 Zdroje obrazového materiálu:
Obr. 2 Obr. 3 Obr. 4 Obr. 5


Stáhnout ppt "Vy_52_Inovace_55_Žlutá skvrna"

Podobné prezentace


Reklamy Google