Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Zdena Rojíková Název materiálu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Zdena Rojíková Název materiálu:"— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Zdena Rojíková Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_PISEMNA_A_ELEKTRONICKA_KOMUNIKACE_08 URGENCE Téma sady: Písemná a elektronická komunikace Obor, ročník: Obchodní akademie, 2. ročník Datum vytvoření: únor 2013 Anotace: Urgence, dodavatel, odběratel, kupní smlouva, objednávka, dodací list Metodický obsah: Výklad nového učiva, ukázky, osvojení, samostatná práce

2 Co je urgence? Prodávající je povinen dodat kupujícímu zboží v termínu dohodnutém v kupní smlouvě a předat mu doklady, které se k dodávce vztahují. Jsou to: dodací list nákladní list přepravní list. Pokud tuto povinnost nesplní, má kupující právo zboží nebo chybějící doklady urgovat (telefonicky, písemně).

3 Obsah písemné urgence V písemné urgenci je nutno uvést:
číslo a datum potvrzené kupní smlouvy (objednávky), problémy, které nedodáním zboží vznikly, nový termín plnění, upozornění na sankce. Možnosti sankcí: smluvní pokuta z prodlení s dodávku odstoupení od kupní smlouvy.

4 Forma urgence Využíváme zdvořilostních frází, a to zejména v těch případech, kdy jsme s prodávajícím neměli dosud žádné problémy. Urgence se vždy posílá doporučeně, aby měl kupující doklad o jejím odeslání pro případný soudní spor.

5 Zdvořilostní fráze pro úvod
Dosud nikdy jsme neměli důvod stěžovat si na Vaše prodlení s dodávkami zboží. Spoléhali jsme se na Vaši dosavadní stoprocentní včasnost při plnění objednávek. V dřívějších letech jste vždycky plnili své smluvní závazky ve sjednaných termínech. Jenom velmi neradi Vám připomínáme, že již před několika dny jste nám měli dodat … K našemu zklamání jsme zjistili, že jste nám dosud podle kupní smlouvy čís. … nedodali … Dodnes jste nám nezaslali zboží sjednané na minulý měsíc a ani jste neuvedli důvod zpoždění.

6 Zdvořilostní fráze pro závěr
Doufáme/věříme, že se jednalo pouze o ojedinělý případ nedodržení dodací lhůty a že napříště k němu již nedojde. Pokud byste se i nadále opožďovali s plněním kupních smluv, museli bychom, ač neradi, od nich odstoupit. Pozdními dodávkami ztrácíme důvěru našich zákazníků, a proto věříme, že další objednávky vyřídíte opět včas.

7 Vzor urgence Pokyn pro nalezení vzoru urgence: Učebnice:
Štiková, S.: Obchodní korespondence, vydalo nakladatelství Ing. Stanislava Štiková – KORESPONDENCE, Plzeň, 2003, ISBN neuvedeno, strana 96

8 Kontrolní otázky Uveďte, která strana v dodavatelsko-odběratelských vztazích posílá pobídku. Jaké jsou důvody k zaslání urgence? Na jaké písemnosti navazuje urgence? Které doklady může odběratel urgovat? Musí odběratel ihned písemně urgovat dodávku?

9 Správné odpovědi Pobídku posílá odběratel.
Důvodem je neúplná dodávka nebo dodavatel nepředložil doklady k dodávce. Urgence navazuje na kupní smlouvu nebo objednávku. Odběratel může urgovat dodací list. Odběratel nemusí ihned písemně urgovat dodávku, stačí telefonicky.

10 Zadání samostatné práce Urgence telefonních stanic
Zemědělské družstvo v Rožnově pod Radhoštěm urguje u Telefónica O2 Czech Republic, a. s., 710 21 Ostrava, Pyskatého 73, zřízení telefonních stanic na svých pracovištích, které objednalo již před dvěma měsíci. Družstvo žádá o urychlené zajištění telefonního spojení aspoň do dílny přidružené výroby a do kravína, kde je zvýšené nebezpečí úrazu a požáru. Zároveň připomíná instalaci telefonního automatu do administrativní budovy na farmě v Dolní Bečvě, sjednanou začátkem t. r. Dopis podepsal předseda družstva Ing. Bořivoj Sedlák.

11 Prameny a literatura Prameny a literatura:
Štiková, S.: Obchodní korespondence, vydalo nakladatelství Ing. Stanislava Štiková – KORESPONDENCE, Plzeň, 2003, ISBN neuvedeno Dílo smí být dále šířeno pod licencí CC BY-SA. Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Všechna neocitovaná autorská díla jsou dílem autora. Všechny neocitované kliparty a další grafické objekty jsou součástí prostředků výukového sw Smart Notebook a MS Office.


Stáhnout ppt "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Zdena Rojíková Název materiálu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google