Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).
2
Trávení Proces rozkladu potravy na jednodušší látky, které se dál vstřebávají Jedná se o mechanické a chemické zpracování potravy Vstřebávání je proces přesunu rozložených živin stěnou trávící trubice do krve a mízy Následně dochází k vylučování (odstraňování nestrávených a nevyužitelných zbytků potravy; zplodin metabolismu)
3
Stavba částí trávicí soustavy
Trávicí soustava je trubice, do níž ústí malé i velké žlázy Stěna trávicí trubice je tvořena 4 vrstvami (vnitřní vrstva – sliznice, podslizniční vazivo, svalová vrstva, zevní vazivový obal)
4
Trávicí soustava Dutina ústní Hltan Jícen Žaludek Tenké střevo
Tlusté střevo Konečník Slinné žlázy, slinivka břišní, játra
6
Doplň, co víš? Slinné žlázy Jícen Žaludek Játra Žlučník
Slinivka břišní Tenké střevo Tlusté střevo Apendix Konečník b) d) c) e) f) g) h) i) j)
7
Jaká je hlavní funkce trávicí soustavy?
Přijímání potravy, její chemické a mechanické zpracování a následné rozložení na jednodušší látky. Co je trávení? Jde o chemické štěpení látek, které jsou obsaženy v potravě, na látky jednodušší. Co nepatří do trávicího ústrojí? Dutina ústní, hrtan, jícen, žaludek, ledviny, tenké střevo, tlusté střevo. Hrtan, ledviny. Kde se tráví bílkoviny, tuky a sacharidy? Žaludek tráví bílkoviny, tenké střevo tuky, ústní dutina a tenké střevo sacharidy.
8
Zdroje [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < dan izzo. The Digestive System animation. In:YouTube [online] [cit ]. Dostupné na < Ioan-Mihai Gale I. [cit ].Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < KUNDEROVÁ, LIBUŠE. Nauka o výživě pro střední hotelové školy a veřejnost. Vyd. 1. Praha: nakl. Fortuna, s. ISBN str
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.