Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

autor: Mgr. Tereza Mačková ZŠ a MŠ Nedašov

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "autor: Mgr. Tereza Mačková ZŠ a MŠ Nedašov"— Transkript prezentace:

1 autor: Mgr. Tereza Mačková ZŠ a MŠ Nedašov
Vyjmenovaná slova po P VY_32_Inovace_19MT- 4 autor: Mgr. Tereza Mačková ZŠ a MŠ Nedašov

2 základní vzdělávání – první stupeň
Anotace Prezentace slouží jako motivace k úvodní hodině vyjmenovaných slov. Prezentace seznamuje žáky s pořadím vyjmenovaných slov po p a jejich základním významem. Součástí jsou i  nejčastější příbuzná slova k jednotlivým vyjmenovaným slovům. Autor Datum zhotovení Tereza Mačková Leden 2012 Jazyk český Očekávaný výstup Umí vyjmenovat ve správném pořadí vyjmenovaná slova,chápe jejich význam, ovládá jejich pravopis Speciální vzdělávací potřeby žádné Klíčová slova Vyjmenovaná slova po P Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity aktivita Cílová skupina žák Stupeň a typ vzdělávání základní vzdělávání – první stupeň Typická věková skupina 3.ročník Celková velikost 8,62MB

3 Pýr a kopaná Slepýš s panem netopýrem hádají se s pyšným pýrem,
co vyrostl před bránou že bude hrát kopanou? „Koukněte na čímana, on by chtěl hrát gólmana!“ Pýr na oba šklebil pysk, chlubil se, že s ním má celé mužstvo zisk. Ve finále v kopané cenu jistě dostane. Už to vidí, přímo cítí, jak se mu medaile na hrudi třpytí. „Tenhle plevel musí pryč, vždyť nechytí žádný míč!“ A přinesli si na něj rýč. Netopýr tak ryl, až se sypal pyl. Nacpal pýr do pytle, klopýtá přes trávu, pak všechen pýr nastele pod krávu. Pýr se pýří, u krav pyká a zpytuje svědomí. „Kdo se cpe i tam, kam nemá – a k tomu to neumí – dopadne jak pýr,“ čepýří se netopýr, „abys neskončil i ty pod kravskými kopyty.

4 VYJMENOVANÁ SLOVA PO P pýcha klopýtat třpytit se pytel zpytovat pysk
netopýr pykat slepýš pýr pyl pýřit se kopyto čepýřit se

5 Povýšenost, přílišné sebevědomí, hrdost
Slova příbuzná pyšná, pyšnit se, přepych, pýchavka(houba) Pozor! pýcha (Pýcha je špatná vlastnost.) píchá (Trn kaktusu píchá.) Rodiče jsou pyšní na Emu, která zvítězila v pěvecké soutěži.

6 pytlíček, pytlovina, pytlák,
Obal na sypký, kusový a jiný materiál Slova příbuzná pytlíček, pytlovina, pytlák, pytlačil, strašpytel Plný pytel brambor unese jenom silák. Zedníci potřebují na stavbu ještě několik pytlů cementu.

7 Část úst, ret nebo tlamy u zvířat
Slova příbuzná pyskovat, ptakopysk Pozor! na pysku (pusa zvířete) na písku (písek na stavbu) Na pysku krávy seděla moucha. Děti si hrály na písku. Ret u zvířat nazýváme pysk.

8 Netopýr připomíná létající myš,
Malý létající hmyzožravý savec Slova příbuzná netopýrek, netopýří Netopýr připomíná létající myš, ale má blanitá křídla. Já jsem netopýr, nepleť si mě s upírem!

9 Beznohý plaz, podobný hadu,
beznohý ještěr Slova příbuzná slepýší Pozor! slepýš (živočich) slepíš (lepidlem) Beznohý plaz podobný hadu se jmenuje slepýš. Uklidni se, to není zmije, ale slepýš!

10 Jemný prášek v prašníku rostlin
Slova příbuzná pylový, opylovat, opýlit Pozor! pyl (žlutý prášek na květinách) pil (polykat tekutinu) opylovat (přenášením pylem) opilovat (pilníkem) Přičichla jsem si k pampelišce a hned jsem měla žlutý nos od pylu.

11 prstů savců - kopytníků
Rohovité zakončení prstů savců - kopytníků Slova příbuzná kopýtko, lichokopytník, sudokopytník Nikdy nevstupuj ke koni zezadu, mohl by se leknout a kopnout tě kopytem.

12 Vrávoravě se pohybovat,
zakopávat Slova příbuzná klopýtnutí, klopýtající V lese se ráda dívám do korun stromů, často ale klopýtám o kořeny i kameny a domů se vracím s rozbitým kolenem.

13 Lesknout se, zářit Kovové předměty se na slunci třpytí.
Slova příbuzná třpyt, třpytivý, zatřpytit se, třpytka Kovové předměty se na slunci třpytí. Mamince se na prstě třpytí nový zlatý prstýnek.

14 Adam uhodil mladšího bratra, potom ve svém pokoji zpytoval svědomí.
Přemýšlet o své vině, mít výčitky svědomí Slova příbuzná zpytující, nevyzpytatelný Adam uhodil mladšího bratra, potom ve svém pokoji zpytoval svědomí.

15 Nést trest za své chyby, trpět
Slova příbuzná odpykání Maminka za trest zakázala Adamovi sledovat televizi, Adam teď pyká za své nepěkné chování.

16 vytrvalé byliny tvořící trsy
Plevele trávy, vytrvalé byliny tvořící trsy Slova příbuzná pýří Na zahrádce můžeme zahlédnout plevel zvaný pýr. Zahradníkovi dalo spoustu práce zbavit se pýru v záhonu.

17 Červenat se Slova příbuzná zapýřit se Chlapec se pýřil, když ho dospělí vyzvali, aby zarecitoval nějakou báseň.

18 Čechrat si peří Slepice na dvoře se čepýří.
Slova příbuzná čepýření, rozčepýřený, začepýřit se Slepice na dvoře se čepýří. Vrabčáci štěbetali a čepýřili si křidélka.

19 Poznáš, ke kterým vyjmenovaným slovům patří tyto obrázky?
slepýš pyl kopyto klopýtat pytel třpytit se zpytovat pykat pýr pysk pýřit se čepýřit se netopýr pýcha

20 Pokus se seřadit vyjmenovaná slova ve správném pořadí

21 Metodika Jako motivaci na úvod hodiny můžeme dětem přečíst pohádku Pýr a kopaná. Po přečtení se pokusíme najít v pohádce vyjmenovaná slova po p. Následuje seznámení s jednotlivými vyjmenovanými slovy. Vysvětlujeme si jejich význam, seznamujeme se s příbuznými slovy a jejich užitím ve větách. Následuje správné pojmenování obrázků a úplně nakonec zkusíme vyjmenovaná slova seřadit.

22 Použité zdroje Vyjmenovaná slova hravě-nově ,Hana Mulhauserová Škola hrou – Hana Sedláčková Bystrá kobyla bila kopyty na babykové mýtině a jiné vylomeniny s vyjmenovanými slovy - Eva Mrázková


Stáhnout ppt "autor: Mgr. Tereza Mačková ZŠ a MŠ Nedašov"

Podobné prezentace


Reklamy Google