Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Končetiny a křídla hmyzu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Končetiny a křídla hmyzu"— Transkript prezentace:

1 Končetiny a křídla hmyzu
Monika Kupková

2 Pohyb u hmyzu Pohyb umožňují křídla, členěné nohy a velké množství drobných svalů.

3 Křídla hmyzu Křídla hmyzu jsou výrůstky hmyzí vnější kostry (exoskeletonu), které umožňují hmyzu létat Není jasné, jak a proč se křídla u hmyzu vyvinula. Jedna teorie říká, že se křídla vyvinula z tergitů, což jsou hřbetní destičky tělních Křídla se vyskytují u většiny zástupců hmyzí podtřídy křídlatí (Pterygota)článků hmyzu Primitivním znakem bezkřídlých (Apterygota) je právě absence křídel. Naopak druhotně ztratili i někteří křídlatí, jako například řád blechy (Siphonaptera) a Phthiraptera(luptouši, vši..) Vzácně vznikají křídla jen v určité fázi životního cyklu, například u mšic, které právě prochází fází šíření

4 Anatomie křídla   Nachází se na druhém a třetím hrudním článku (mezothorax a metathorax) Většina hmyzu má na každém z článků jeden pár křídel, přední pár jsou přední křídla, zadní pár jsou zadní křídla Hmyzí křídla jsou vyztužená množstvím žilek s příčkami, které je spojují. Vzniklé "buňky" jsou pak často určovacím znakem a vodítkem pro evoluční biology. Plně funkční křídla vznikají až u dospělce, po posledním svlékání. Jedinou výjimkou jsou jepice jejichž předposlední instar má rovněž vyvinutá křídla. V klidu jsou křídla položená naplocho na tělo nebo jsou složená. Nejčastěji se však skládá jen zadní pár křídel, u některých skupin (sršňovití - Vespidae) se skládají křídla přední.

5 Modifikace křídel Křídla hmyzu mají různé modifikace, mezi které patří polokrovky, krovky, krytky, třásně a haltery

6 Zajímavosti Velmi dokonalé křídla mají vážky vážek. Mají množství žilek s uzlinami a často také plamku

7 Zajímavost Extrémní mávání křídly
Absolutním rekordem v této kategorii je 62 760 mávnutí za minutu. Tento výkon byl změřen dvoukřídlému hmyzu z rodu Forcipomyia. Jedna kontrakce a následné uvolnění svalových vláken křídla trvá u tohoto rodu jen 0,00045 vteřiny, což zároveň představuje nejrychlejší zaznamenaný pohyb svalového vlákna. Opačným extrémem je „pouhých“ mávnutí za minutu u dobře známého otakárka fenyklového .

8 Končetiny hmyzu Segmentované tělo: hlava-hruď-zadeček
3 páry končetin (vyrůstají z hrudi, jsou článkované) Základní typ = kráčivá noha Přizpůsobením prostředí vznikají různé modifikace (specializace na prostředí a způsob života)

9 Modifikace končetin

10 Děkuji za pozornost M.Kupková 2.E

11 Použité zdroje www.dinosaurusblog.com www.depositphotos.com


Stáhnout ppt "Končetiny a křídla hmyzu"

Podobné prezentace


Reklamy Google