Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dostupné z Metodického portálu ISSN:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dostupné z Metodického portálu ISSN:"— Transkript prezentace:

1 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785.
Vejce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 OBSAH Obecná charakteristika1 Význam ve výživě1
Složení skořápkových vajec1 Tržní druhy1 Výrobky z vajec1 Posuzování jakosti1 Uchovávání1

3 Obecná charakteristika
Nejvýživnější potravina živočišného původu Nemytá vejce ptáků ve skořápce Přímá spotřeba nebo průmyslová výroba Živá buňka V ČR v prodeji jen vejce slepičí a křepelčí

4 Význam ve výživě Plnohodnotné bílkoviny Žloutkový olej
Vitaminy A, D, skupina B, biotin Minerální látky (vápník, hořčík, fosfor, železo, síra) Cholesterol

5 Složení skořápkových vajec
Průlinčitá skořápka Podskořápková blanka Vzduchová bublina Bílek Žloutek

6 Tržní druhy 1. Čerstvá vejce A XL (extra velká) 73 g a více
a) Vejce A (dle hmotnosti, I. jak. tř.) XL (extra velká) 73 g a více L (velká) 63–73 g M (střední) 53–63 g S (malá) 53 g a méně

7 Tržní druhy b) Extra A (dle čerstvosti, I. jak. tř.) vejce nejsou starší než 7 dní od třídění, po 7 dnech spadají do skupiny čerstvá vejce A c) Vejce B (II. jak. tř.) hmotnostně netříděna

8 Tržní druhy 2. Chladírenská vejce B (II. jak. tř.)
hmotnostně netříděna, teplota –1,5 °C do 5 °C relativní vlhkost vzduchu 70–85 % 3. Konzervovaná vejce B (II. jak. tř.) hmotnostně netříděna

9 Výrobky z vajec Majonézy Klasické Ochucené Další výrobky Sušená vejce
Lahůdkářské výrobky Cukrářské výrobky

10 Požadavky na jakost Čerstvost Hmotnost Neporušenost Čistota skořápky

11 Uchovávání V čistých suchých obalech (proložek) špičkou dolů
Při teplotě 5–18 °C Min. 5 cm od podlahy a 10 cm od stěny Ochrana před otřesy, mrazy, slunečními paprsky, kolísáním teploty, aromatickými látkami

12 Kontrolní otázky Popište význam vajec ve výživě.
Vyjmenujte části, z nichž se vejce skládají. Uveďte tržní druhy vajec a jak se liší. Uveďte podmínky, za kterých se vejce uchovávají. Objasněte důvod, proč se vejce nesmí omývat.

13 Literatura – knihy 1. KAVINA, Josef. Zbožíznalství potravinářského zboží pro 1. ročník. 2. vydání. Praha: IQ 147, ISBN


Stáhnout ppt "Dostupné z Metodického portálu ISSN:"

Podobné prezentace


Reklamy Google