Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785.
Vejce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).
2
OBSAH Obecná charakteristika1 Význam ve výživě1
Složení skořápkových vajec1 Tržní druhy1 Výrobky z vajec1 Posuzování jakosti1 Uchovávání1
3
Obecná charakteristika
Nejvýživnější potravina živočišného původu Nemytá vejce ptáků ve skořápce Přímá spotřeba nebo průmyslová výroba Živá buňka V ČR v prodeji jen vejce slepičí a křepelčí
4
Význam ve výživě Plnohodnotné bílkoviny Žloutkový olej
Vitaminy A, D, skupina B, biotin Minerální látky (vápník, hořčík, fosfor, železo, síra) Cholesterol
5
Složení skořápkových vajec
Průlinčitá skořápka Podskořápková blanka Vzduchová bublina Bílek Žloutek
6
Tržní druhy 1. Čerstvá vejce A XL (extra velká) 73 g a více
a) Vejce A (dle hmotnosti, I. jak. tř.) XL (extra velká) 73 g a více L (velká) 63–73 g M (střední) 53–63 g S (malá) 53 g a méně
7
Tržní druhy b) Extra A (dle čerstvosti, I. jak. tř.) vejce nejsou starší než 7 dní od třídění, po 7 dnech spadají do skupiny čerstvá vejce A c) Vejce B (II. jak. tř.) hmotnostně netříděna
8
Tržní druhy 2. Chladírenská vejce B (II. jak. tř.)
hmotnostně netříděna, teplota –1,5 °C do 5 °C relativní vlhkost vzduchu 70–85 % 3. Konzervovaná vejce B (II. jak. tř.) hmotnostně netříděna
9
Výrobky z vajec Majonézy Klasické Ochucené Další výrobky Sušená vejce
Lahůdkářské výrobky Cukrářské výrobky
10
Požadavky na jakost Čerstvost Hmotnost Neporušenost Čistota skořápky
11
Uchovávání V čistých suchých obalech (proložek) špičkou dolů
Při teplotě 5–18 °C Min. 5 cm od podlahy a 10 cm od stěny Ochrana před otřesy, mrazy, slunečními paprsky, kolísáním teploty, aromatickými látkami
12
Kontrolní otázky Popište význam vajec ve výživě.
Vyjmenujte části, z nichž se vejce skládají. Uveďte tržní druhy vajec a jak se liší. Uveďte podmínky, za kterých se vejce uchovávají. Objasněte důvod, proč se vejce nesmí omývat.
13
Literatura – knihy 1. KAVINA, Josef. Zbožíznalství potravinářského zboží pro 1. ročník. 2. vydání. Praha: IQ 147, ISBN
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.