Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Číslo projektu:. CZ. 1. 07/1. 5. 00/34. 0565 Číslo materiálu:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_572_ Třídění vajec 2 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace Autor: Ing. Jan Tesarčík Průřezové téma: Člověk a svět práce Tématický celek: Technologické procesy Ročník: 4. Datum tvorby: Datum a místo ověření: Druh učeb. materiálu: Prezentace, Anotace: Složení vejce, třídění a skladování, označování a prodej, doba trvanlivosti Klíčová slova: vejce, kód, teplota Metodický pokyn: Určeno k výkladu do hodiny i k samostudiu. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů
2
Povinné údaje na obalech:
jméno a adresa podniku, který vejce balil nebo je nechal zabalit – neznamená, že odtud vejce jsou třída jakosti a hmotnostní skupina počet balených vajec minimální trvanlivost a způsob skladování metoda chovu nosnic u třídy A vysvětlení významu kódu producenta
3
Povinné údaje na vejcích: 1 CZ 1234
Metoda chovu nosnic u třídy A „1“ – vejce nosnic ve volném výběhu „2“ – vejce nosnic v halách (na podestýlce) „3“ – vejce nosnice v klecích „0“ – vejce nosnic v ekologickém zemědělství (BIO)
4
Povinné údaje na vejcích: 1 CZ 1234
Kód registračního členského státu „CZ“ Česká republika SK Slovensko LT Litva DE Německo NL Nizozemsko PL Polsko FR Francie ES Španělsko
5
Povinné údaje na vejcích: 1 CZ 1234
„1234“ - znamená registrační číslo hospodářství (chovu) nebo třídírny, která vejce balila
6
Jak se vejce skladují teplota při skladování vajec nesmí překročit 18 °C doporučuje se uskladnění v chladu (+5 až +8 °C) důležité je nevystavovat vejce prudkým změnám teploty, kdy dochází k orosení a možnosti tvorby plísní vejce nesmějí být v přímému účinku slunečních paprsků skořápka se nesmí umývat, aby nebyl odstraněn povlak, který chrání vejce před vnějším prostředím vejce se mají do obalů ukládat špičkou dolů transport musí probíhat v automobilech s možností regulace teploty
7
Trvanlivost vajec u vajec je stanovená minimální trvanlivost 28 dnů od data snášky na obalech se vyznačuje datum minimální trvanlivosti pokud výrobce vyznačí na obalu datum snášky, musí být datum snášky vyznačeno také na skořápce v daném balení.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.