Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
Vady masa I. Autor: Ing. Bc. Ludmila Badurová Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/ – Individualizace a inovace výuky
2
Anotace Prezentace je určena žákům učebního oboru prodavač se zaměřením na potravinářské a smíšené zboží. Žáci se seznámí s vadami masa způsobené cizopasníky.
3
VADY MASA Vady masa dělíme na vady způsobené: cizopasníky ostatní vady
4
CIZOPASNÍCI Uher vepřový Uher hovězí Svalovec stočený
5
Uher vepřový Tzv. boubel je zárodek tasemnice dlouhočlenné
Bílý měchýřek je velikosti zrnka prosa až hrachu Na vnitřní straně lze pozorovat hlavičku bílého zrnka budoucí tasemnice
6
Požije- li člověk uhrovité maso, nedostatečně provařené, propečené, zárodek tasemnice se ve střevním traktu vyvíjí a tasemnice dorůstá až délky 300 mm
7
Uher hovězí Je načervenalý a větší
Tasemnice dorůstá délky 600 – 800 mm
8
Svalovec stočený Je cizopasný červ Má vláskovité tělo 1 - 4 mm
Ve střevě napadeného vepře rodí larvičky V lidském organismu způsobuje onemocnění - trichinózu
9
PREVENCE VETERINÁRNÍ PROHLÍDKA NA JATKÁCH
V současnosti se vyšetřování skotu na jatkách ve státech Evropské unie řídí dle Směrnice Rady 64/433/EEC o hygienických otázkách obchodu s čerstvým masem uvnitř společenství Povinností je vyšetřit každý kus poráženého skotu starší 6 týdnů Prohlídka zahrnuje naříznutí a vizuální posouzení vzhledu svaloviny jazyka, jícnu, žvýkacích svalů, bránice, srdce a osrdečníku
10
POUŽITÁ LITERATURA KAVINA, Josef. Zbožíznalství potravinářského zboží pro 2. ročník. Praha: IQ 147, spol. s r.o., 1996, ISBN NEUVEDENO AUTOR NEUVEDEN. Prevence [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázky:
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.