Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU"— Transkript prezentace:

1 POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
Vady masa I. Autor: Ing. Bc. Ludmila Badurová Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/ – Individualizace a inovace výuky

2 Anotace Prezentace je určena žákům učebního oboru prodavač se zaměřením na potravinářské a smíšené zboží. Žáci se seznámí s vadami masa způsobené cizopasníky.

3 VADY MASA Vady masa dělíme na vady způsobené: cizopasníky ostatní vady

4 CIZOPASNÍCI Uher vepřový Uher hovězí Svalovec stočený

5 Uher vepřový Tzv. boubel je zárodek tasemnice dlouhočlenné
Bílý měchýřek je velikosti zrnka prosa až hrachu Na vnitřní straně lze pozorovat hlavičku bílého zrnka budoucí tasemnice

6 Požije- li člověk uhrovité maso, nedostatečně provařené, propečené, zárodek tasemnice se ve střevním traktu vyvíjí a tasemnice dorůstá až délky 300 mm

7 Uher hovězí Je načervenalý a větší
Tasemnice dorůstá délky 600 – 800 mm

8 Svalovec stočený Je cizopasný červ Má vláskovité tělo 1 - 4 mm
Ve střevě napadeného vepře rodí larvičky V lidském organismu způsobuje onemocnění - trichinózu

9 PREVENCE VETERINÁRNÍ PROHLÍDKA NA JATKÁCH
V současnosti se vyšetřování skotu na jatkách ve státech Evropské unie řídí dle Směrnice Rady 64/433/EEC o hygienických otázkách obchodu s čerstvým masem uvnitř společenství Povinností je vyšetřit každý kus poráženého skotu starší 6 týdnů Prohlídka zahrnuje naříznutí a vizuální posouzení vzhledu svaloviny jazyka, jícnu, žvýkacích svalů, bránice, srdce a osrdečníku

10 POUŽITÁ LITERATURA KAVINA, Josef. Zbožíznalství potravinářského zboží pro 2. ročník. Praha: IQ 147, spol. s r.o., 1996, ISBN NEUVEDENO AUTOR NEUVEDEN. Prevence [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázky:


Stáhnout ppt "POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU"

Podobné prezentace


Reklamy Google