Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oboru strojírenství.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oboru strojírenství."— Transkript prezentace:

1 Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oboru strojírenství Vzdělávací oblast: Stavba a provoz strojů – Mechanismy Název učebního materiálu: Výstředníkové mechanismy Jméno autora: Ing. Ivana Dušánková Datum vytvoření: Reg.č. projektu: CZ.1.07/1.5.00/

2 Klíčová slova: výstředník, výstředníkový kotouč, výstředníková tyč, objímka
Anotace: Prezentace je určena žákům 2. ročníku oboru Strojírenství. Inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace. Tento materiál uplatní učitel při výkladu dané problematiky. Metodické pokyny: - pro posun snímku klikněte šipkou

3 VÝSTŘEDNÍKOVÉ MECHANISMY
ÚVOD ČÁSTI MATERIÁLY NAMÁHÁNÍ PROVOZ POUŽITÍ

4 VÝSTŘEDNÍKOVÉ MECHANISMY
Přeměňují otáčivý pohyb na přímočárý posuvný vratný pohyb s krátkým zdvihem Na hřídeli místo kliky je výstředník Výstředníkový hřídel může být vyrobený spolu s výstředníkem z jednoho kusu materiálu, a nebo je na něm naklínovaný výstředníkový kotouč s dvojdílnou objímkou spojenou s výstředníkovou tyčí, na které je oko na spojení s hnaným členem, který koná vratný pohyb.

5 VÝSTŘEDNÍKOVÉ MECHANISMY
ČÁSTI:

6 VÝSTŘEDNÍKOVÉ MECHANISMY
E – výstředníkový kotouč O – dvoudílná objímka T – výstředníková tyč

7 VÝSTŘEDNÍKOVÉ MECHANISMY
Materiály: Výstředníkový kotouč bývá zpravidla vykovaný z oceli nebo odlévaný z litiny. Dvojdílná objímka bývá odlévaná z litiny nebo z oceli na odlitky, pro zmenšení hmotnosti bývá též kovaná. V tom případě musí být vylitá kompozicí nebo opatřená bronzovým pouzdrem. Výstředníkové tyče bývají zpravidla vykované z oceli.

8 VÝSTŘEDNÍKOVÉ MECHANISMY

9 VÝSTŘEDNÍKOVÉ MECHANISMY
Provoz: Třecí plochy výstředníků je nutno mazat olejem Celý mechanismus musí být přesně vyroben pro bezchybnou funkci Mechanismus musí pracovat v jedné rovině, osy musí být rovnoběžné Části, které vykonávají vratný nebo kývavý pohyb, musí mít v kloubech malou vůli, aby nenastávaly rázy, které by mechanismus předčasně poškodili

10 VÝSTŘEDNÍKOVÉ MECHANISMY
Použití: Výstředníkový lis slouží k stříhání, ohýbání, mělkému tažení, protlačování i ražení.

11 VÝSTŘEDNÍKOVÉ MECHANISMY
Výstředníkový mechanismus lokomotivy

12 Použité zdroje Kříž, R. – Weigner, K. – Svoboda, J., Stavba a provoz strojů III – Mechanismy. Praha: SNTL, 1979, s


Stáhnout ppt "Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oboru strojírenství."

Podobné prezentace


Reklamy Google