Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Co umí český slovesný vid

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Co umí český slovesný vid"— Transkript prezentace:

1 Co umí český slovesný vid
Udine 2016 Božena Bednaříková

2 Příklady Vypínám počítač (právě teď)
Vypínám počítač (každý den, ještě před odchodem z kanceláře) Budoucí čas: budu ho poctivě vypínat Minulý čas: poctivě jsem vždy vypínala počítač Vypnu počítač – čas?

3 Slovesa nedokonavá (imperfektiva)
průběh děje, jeho neohraničenost, trvání, nic se nesděluje o jeho konci či výsledku Čas: Zrovna si čtu. Celý večer jsem si četl. Budu si celý večer číst. Co vyjadřují? Když jsi volal, zrovna jsem snídal. Třikrát týdně jí volal. Nemluví česky. V té době ještě nemluvila česky. Hledám větší byt. Bratr prodává auto. Pamatuji si přesně, jak jsem ti tu knihu půjčoval. Každé ráno vstanu v šest, vlítnu pod sprchu a pak teprve snídám. Zítra dělám zkoušku. Ten obraz maloval Mánes. Kdo dával ten třetí gól?

4 Slovesa nedokonavá (imperfektiva)
Co vyjadřují? Paralelní děje: Když jsi volal, zrovna jsem snídal. Opakování, obvyklost, pravidelnost: Třikrát týdně jí volal. Schopnost: Nemluví česky. V té době ještě nemluvila česky. Záměr: Hledám větší byt. Bratr prodává auto. Aktualizace: Pamatuji si přesně, jak jsem ti tu knihu půjčoval. Rozvláčnost děje (x dynamičnost): Každé ráno vstanu v šest, vlítnu pod sprchu a pak teprve snídám. Nejistota (jaký bude výsledek): Zítra dělám zkoušku. Autorství: Ten obraz maloval Mánes. Kdo dával ten třetí gól?

5 Slovesa dokonavá (perfektiva)
děj ohraničený, ucelený, dokončený slovesa nemohou vyjádřit děj, který trvá vyjádřen výsledek děje, děj je koncentrován, shrnut Čas: V minulosti: Napsal jsem dopis. V budoucnosti: Napíšu dopis. Použití: - Spojka až: Až to napíšu, skočím na poštu. ?? - Bez slovníku to nepřeloží. Ten si ani neuvaří. Když to chci vymazat, vždycky stisknu Delete. Když ji potká, zčervená. Tady vždycky zakopnu. kýchnout, skočit (?) Vyběhl ze vrat. Dopil kávu.

6 Slovesa dokonavá (perfektiva)
- Bez slovníku to nepřeloží. Ten si ani neuvaří. (neschopnost, nezpůsobilost) Když to chci vymazat, vždycky stisknu Delete. Když ji potká, zčervená. (pravidelná reakce na podnět) Tady vždycky zakopnu. ( nezáměrnost děje) kýchnout, skočit (?) (Aktionsart: slovesa momentální, okamžitá) Vyběhl ze vrat. Dopil kávu. (Aktionsart: začátek – konec děje)

7 Co vyjadřuje imperativ?
A každý den piš maily nebo skypuj! Dávej pozor, je to čerstvě natřeno! Při jídle nemluv! Nenapovídejte! Né, ty knížky nevyhazuj! Řekni pravdu. Pozor, nespadni do té jámy! Nepíchni se o nůžky! Měl bys mu to říct – Neměl bys mu to říkat -

8 Co vyjadřuje imperativ?
A každý den piš maily nebo skypuj! (opakování požadovaného děje) Dávej pozor, je to čerstvě natřeno! (napomenutí) Při jídle nemluv! Nenapovídejte! (stálá platnost zákazu) Né, ty knížky nevyhazuj! (výzva k přerušení děje) Řekni pravdu. (rozkaz – mluvčí požaduje dosažení určitého výsledku) Pozor, nespadni do té jámy! Nepíchni se o nůžky! (výstraha) Měl bys mu to říct – Řekni mu to! Neměl bys mu to říkat – Neříkej mu to!

9 Slovesa determinovaná x nedeterminovaná
Jde do školy. X Chodí do školy. Děj probíhá v určitém okamžiku (teď) x děj častý, opakovaný Pes běží za zajícem. X Běhá po městě. Běhá od jednoho k druhému. Pohyb orientovaný jedním směrem. X směrově neurčité, nebo k několika objektům Dvojice: jít – chodit letět - běžet – běhat vézt - vést – hnát - nést – jet -

10 CVIČENÍ Najděte vidovou dvojici Prohlížet si Dostat Vrátit se
Vzpomenout si Říkat Odpovídat Oblékat se Začínat Odpočívat Vysvětlit Otvírat Opravovat

11 Pokuste se přeložit do cizího jazyka
Už jsi ten článek přeložila? Překládala jsem ho celý den. Přeložila jsem ho za tři hodiny. Právě ho překládám. Přineste mi ten přeložený text v pondělí. Přineste mi ten překládaný text v pondělí. Pokaždé, když k nám přišel na návštěvu, přinesl láhev vína. Až to uklidím, skočím nakoupit. Když jsem to uklidil, pustil jsem si rádio. Když se učila, kouřila jednu cigaretu za druhou. Sedávala na zahradě a kouřila. Přinesla buchty a porozdávala je dětem.


Stáhnout ppt "Co umí český slovesný vid"

Podobné prezentace


Reklamy Google