Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
AUTOR: Silvie Šimečková NÁZEV:VY_32_INOVACE_18_Chemie 9. ročník TÉMA: Risk- sacharidy, lipidy, proteiny ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/
2
Anotace Hra Risk slouží k opakování učiva –sacharidy, lipidy, proteiny
Pravidla: Žáci se rozdělí do 3 skupin, každá skupina si postupně vybírá otázky. Pokud odpoví správně, získávají body. Vyhrává skupina s největším počtem bodů. Po kliknutí na vybrané pole s body se zobrazí otázka, na kterou žáci odpoví. Po odpovědi učitel klikne na políčko odpověď a zobrazí se správná odpověď na otázku. Na hrací pole s nabídkou otázek se učitel dostane kliknutím na šipku zpět. Pole s body, které už bylo vybráno, se zbarví fialově.
3
Risk
4
1000 2000 3000 sacharidy 1000 2000 3000 1000 2000 3000 LIPIDY 1000 2000 3000 1000 2000 3000 PROTEINY 1000 2000 3000
5
Jaký je cizí název pro hroznový cukr?
ODPOVĚĎ glukóza ZPĚT
6
Jaký je cizí název pro ovocný cukr?
ODPOVĚĎ fruktóza ZPĚT
7
Podle popisu poznej sacharid?
ODPOVĚĎ Bílá krystalická ve vodě rozpustná látka, zahříváním karamelizuje. Vyrábí se z cukrové třtiny a z cukrové řepy. Je nejpoužívanější sacharid. ZPĚT sacharóza
8
Ve kterých rostlinách se vyskytuje škrob?
ODPOVĚĎ brambory obiloviny luštěniny ZPĚT
9
Ze kterých monosacharidových jednotek je složená sacharóza?
ODPOVĚĎ glukóza a fruktóza ZPĚT
10
Kde se v lidském těle vyskytuje glykogen?
ODPOVĚĎ svaly játra ZPĚT
11
Ze kterých prvků jsou složeny proteiny?
ODPOVĚĎ z uhlíku, vodíku, kyslíku, dusíku, (síry a fosforu) ZPĚT
12
Jaký je český název pro proteiny?
ODPOVĚĎ bílkoviny ZPĚT
13
Co je to denaturace proteinů?
ODPOVĚĎ Je to srážení bílkovin vlivem kyselin, zásad, solí těžkých kovů, některých dalších látek a tepla. ZPĚT
14
Vyjmenuj funkce proteinů v lidském těle.
ODPOVĚĎ zdroj energie stavební (kreatin- ve vlasech, nehtech, kůži) řídící a regulační (hormony) transportní (hemoglobin- přenáší kyslík) zajišťující pohyb (aktin a myosin ve svalech) ochranná a obranná (imunoglobuliny) urychlující chemické reakce (enzymy) ZPĚT
15
Jak se nazývá sloučenina, která je základní složkou proteinů?
ODPOVĚĎ aminokyselina ZPĚT
16
Jak se nazývá vazba, kterou jsou spojeny jednotlivé aminokyseliny v proteinech?
ODPOVĚĎ peptidická vazba ZPĚT
17
Jak rozdělujeme tuky podle skupenství? Uveď i příklady.
ODPOVĚĎ kapalné= oleje- slunečnicový olej… pevné- sádlo… ZPĚT
18
Jak rozdělujeme tuky podle původu? Uveď i příklady.
ODPOVĚĎ rostlinné- slunečnicový olej, olivový olej… živočišné- sádlo… ZPĚT
19
Co je to žluknutí tuků? ODPOVĚĎ Je to proces, kdy působením tepla, mikroorganismů a světla oleje nebo tuky oxidují a vznikají nežádoucí látky. Tuk začne zapáchat a mění se jeho chuť. ZPĚT
20
Jde o výrobu pevných tuků z kapalných olejů, vznikají tak
Co je to ztužování tuků? ODPOVĚĎ Jde o výrobu pevných tuků z kapalných olejů, vznikají tak tzv. margaríny. ZPĚT
21
Jaký je význam tuků pro lidský organismus?
ODPOVĚĎ Zdroj a rezerva energie – z tuků organismy získávají energii. Ochranná funkce – především před ztrátou tepla a mechanickým poškozením (např. kolem ledvin je tuková vrstva). ZPĚT
22
Ze kterých sloučenin vznikají tuky?
ODPOVĚĎ z glycerolu a vyšších mastných kyselin ZPĚT
23
Citace Text: Veškerý text byl vytvořen autorem materiálu,
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.