Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Údržba Jablunkovských šancí

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Údržba Jablunkovských šancí"— Transkript prezentace:

1 Údržba Jablunkovských šancí
V roce 2012 zahájila obec Mosty u Jablunkova údržbu Jablunkovských šancí. S přispěním dotace z Moravskoslezského kraje na sečení a vymýcení náletových dřevin jsme území vyčistili. Šance se tím pro veřejnost nestaly lépe přístupné a obec uvažovala jak toto napravit. Po dlouhé úvaze jsme požádali Národní památkový úřad a následně Městský úřad Jablunkov odbor výstavby ÚP a památek o stanovisko ve věci úpravy chodníků kolem celého obvodu hvězdicového půdorysu , jak severního tak jižního cípu a provedeni spojovací stezky pro pěší z lomového kamene. Z důvodu velkých finančních nákladů byly akce rozdělena na 2 etapy. I. etapa – chodník ze zátěžového trávníku a spojovací stezka z lomového kamene byla naplánována na rok 2014 II. etapa – chodník po obvodu jižní pěticípé hvězdy v roce 2015 I. etapu jsme zahájili na základě smlouvy o dílo s firmou Renopol s.r.o., Jablunkov ze dne Staveniště bylo předáno , stavba byla předána na základě protokolu o předání ze dne Před samotnou realizací stavby byl proveden archeologický průzkum, v průběhu stavby pak veden archeologický dohled pracovníky Těšínského muzea Český Těšín. Kontrolních dní se zúčastňovali zástupci národního památkového úřadu a MěÚ Jablunkov. Doufáme, že se nám podaří v roce pokračovat v zahájené údržbě. Budeme úspěšní při podání žádosti v Programu obnovy kulturních památek a památkově chráněných nemovitostí v Moravskoslezském kraji na rok 2015 a získáme i na II. etapu dotaci z rozpočtu Moravskoslezského kraje.

2 Údržba Jablunkovských šancí
Naše žádost byla úspěšná a následně byla sepsána S M L O U V A o poskytnutí dotace z rozpočtu Moravskoslezského kraje na neinvestiční dotaci v maximální výši 50% celkových skutečně vynaložených uznatelných nákladů na realizaci projektu ev. č. 03/OKP14 s názvem „Jablunkovské Šance- záchrana památky“, maximálně však ve výši ,- Kč. Skutečná výše použité dotace činí: ,- Kč.

3 Vítáme Vás v areálu Jablunkovských šancí
Do areálu Jablunkovských šancí se dostanete cestičkou od kapličky na Šancích až ke kamennému chodníku. Stezka dlážděná kamenem je určena pouze pro pěší nebo pro vedení kol. Vstupujete do areálu, který je zároveň nemovitou kulturní památkou proto nemůžete čekat chodníky dlážděné lemované obrubníky. Realizace projektu zpřístupnění Jablunkovských šancí stála hodně úsilí a jednání s památkáři, archeology a vězte že i mnoho ústupků z obou stran Z kamenného chodníku se můžete vydat po nově upraveném chodníku ze zátěžového trávníku po obvodu severního cípu hvězdicového půdorysu nebo se jen projít a přes dřevěný mostek opustit areál.

4 Chodník mezi uherskou a slezskou bránou včera a dnes
Travnatá pěšinka byla nahrazena dlážděným chodníkem

5 Pokračování stezky pro pěší přes příkop
Neupraveným terénem nebo po novém dřevěném mostku?

6 Takto se po valech chodilo před úpravou

7 A nyní - po upravené stezce kolem severní hvězdy s krásnými výhledy na Jablunkovský průsmyk


Stáhnout ppt "Údržba Jablunkovských šancí"

Podobné prezentace


Reklamy Google