Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu
EU peníze školám Název školy Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa školy Pionýrů 2069, Frýdek-Místek Název operačního programu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_9_26MisS-13 Název tematické oblasti (sady) Konstrukce stavebně truhlářských výrobků Název vzdělávacího materiálu Dřevěná schodiště, materiálové řešení stupnice a schodice Druh učebního materiálu Materiál pro prezentaci materiálového řešení stupnice a schodnice dřevěných schodišť Anotace Materiál je určen žákům truhlářských oborů a je orientován a různé způsoby řešení materiálů jednotlivých prvků Klíčová slova Schodiště, konstrukce, stupnice, stupeň, spárovka, spojení, na tupo, na profilovou spáru, pero, lepidlo, dýha, nákližek, lepení, odolnost, ohybová pevnost, masív, smrk, DTD, laťovka Vzdělávací obor, pro který je materiál určen 33-56-H/01 Truhlář, M/01 , L-51 Nábytkářská a dřevařská výroba Ročník II.-IV. Typická věková skupina let Speciální vzdělávací potřeby žádné Autor Bc. Stanislav Míša Zhotoveno, (datum/období) Celková velikost 219kB Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Stanislav Míša Dostupné z portálu

2 Dřevěné schodiště 5. část Materiálové řešení stupnice a schodnice

3 Materiálové řešení stupnice
a) spárovka z tvrdých dřevin – dodržet předepsaná pravidla pro spárovku, spojení na tupo, vlastní pero, pero vložené, profilovou spáru, samosvornou profilovou spáru. Pro lepení je vhodné použít lepidla , která odpovídají minimálně třídě namáhání D3 ČSN EN 204.

4 b) spárovka ze smrku snákližkem a dýhou tl
b) spárovka ze smrku snákližkem a dýhou tl. 1,8-3mm – nejprve lepíme nákližek a po egalizaci dýhujeme. Ne naopak.

5 c) 2X DTD 18 s nákližkem a dýhou tl
c) 2X DTD 18 s nákližkem a dýhou tl. 1,8-3mm - tato konstrukce není vhodná pro schodiště větší šířky a pro schodiště otevřená (bez podstupnic) a to z důvodu menší ohybové pevnosti. Doporučuje se pro šířku ramene do 1100 mm. Pozor, nejdříve lepíme nákližek, pak dýhu.

6 Drážka slouží k eliminaci tloušťkových změn způsobených vlivem změny vlhkosti dřeva.
d) 2X laťovka 18, nákližek, dýha tl. 1,8-3mm - tato konstrukce není příliš častá protože se cenově vyrovná stupnici z tvrdého masívu.

7 Materiálové řešení schodnice
a) spárovka z tvrdých dřevin – dodržet předepsaná pravidla pro spárovku, spoj na tupo, vlastní pero, pero vložené, profilovou spáru, samosvornou profilovou spáru. b) spárovka ze smrku, nákližek, dýha tl. 1,2- 3mm

8 c) schodnice z 2x DTD 18mm s nákližkem a dýhou není vhodná pro samonosné schodiště z důvodů menší ohybové pevnosti. d) falešná schodnice – používá se u schodiště na kovovou nebo betonovou konstrukci. Schodnice plní pouze estetickou funkci, není nosným prvkem schodiště. Může být provedena z masívu nebo z VPM dokončené dýhou a to v jednoduché tloušťce a nebo dvojité tloušťce.


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google