Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, příspěvková organizace DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
2
KÁVOVINY
3
CHARAKTERISTIKA Jsou výrobky z některých zemědělských plodin, určené jako náhrada kávy případně jako přísada do kávy. Neobsahují kofein. Patří mezi potravinu sytící /obsahují cukry/
4
VÝROBA Suroviny ČEKANKA, JEČMEN,ŽITO, SOJOVÉ BOBY, CUKROVKA, FÍKY se:
čistí, podle druhu krájí, předsouší, praží /kolem 200°c/, melou, upravují podle tržního druhu
5
TRŽNÍ DRUHY KÁVOVÉ NÁHRAŽKY: obilné kávy – ŽITOVKA, SLADOVKA
sójová káva – SÓJOVÁ KÁVA PŘÍSADY KE KÁVĚ: KARO CIKORKA KÁVOVINOVÉ SMĚSI: MELTA SILKA s cukrem - KAVONA
6
KÁVOVINOVÉ EXTRAKTY Předností je rychlá příprava nápoje jak za teplat, tak i za studena DRUHY V PRODEJI: Vita káva instantní Kavyt Caro landkaffee Inka
7
POSUZOVÁNÍ JAKOSTI SENZORICKY:
KÁVOVINOVÉ EXTRAKTY – BARVA ZLATOHNĚDÁ AŽ HNĚDÁ. ROZPUSTNOST BEZE ZBYTKŮ VE VODĚ. KÁVOVINY – BARVA ZLATOHNĚDÁ AŽ HNĚDÁ. STEJNOMĚRNÉ UPRAŽENÍ. MUSÍ POSKYTOVAT HNĚDÝ, ČIRÝ NÁPOJ. PŘÍJEMNÁ CHUŤ A VŮNĚ.
8
VADY SUROVINY NEDOPRAŽENÉ, PŘEPRAŽENÉ ŠPATNĚ ROZEMLETÉ HRUDKY PLÍSEŇ
PONIČENÝ OBAL ZÁMĚNA DRUHY PROŠLÁ ZÁRUČNÍ LHŮTA
9
skladování V SUCHU, CHLADU, DOBŘE VĚTRATELNÉM SKLADU.
POZOR PŘÍSADÁM KE KÁVĚ ŠKODÍ SUCHO. CHRÁNÍME PŘED AROMATICKÝM ZBOŽÍ A PŘED HLODAVCI. V REGÁLE SKLADU, 10 CM OD ZDI.
10
opakování KTERÉMU ZÁKAZNÍKOVI DOPORUČÍME V OBCHODĚ KÁVOVINY?
JAK ROZDĚLUJEME TRŽNÍ DRUHY KÁVOVIN. JAKÁ JE VÝHODA KÁVOVINOVÝCH EXTRAKTŮ. JAK SKLADUJEME KÁVOVINY. UVEĎTE ZJEVNÉ VADY KÁVOVIN.
11
zdroje http://www.kopiluwak.eu/c/30-category/kavoviny.jpg
Odborná učebnice: Josef Kavina, ZBOŽÍZNALSTVÍ POTRAVINÁŘSKÉHO ZBOŽÍ PRO 3. ROČNÍK středních odborných učilišť a integrovaných středních škol učebního oboru prodavač – prodavačka, zaměření pro potravinářské zboží a pro smíšené zboží, vydalo nakladatelství a vydavatelství IQ 147, spol. s.r.o. v Praze roku 1997
12
konec
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.