Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková
Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Chemie Téma : Organická chemie Název : Chemická limonáda Zdroje a použité materiály : vlastní Obr. - Anotace : Závěrečná samostatná práce, ve které žáci uplatňují získané dovednosti a propojují si souvislosti z daného tématu se znalostmi z jiných předmětů. VY_32_INOVACE_60_CHEMICKA_LIMONADA Vytvořeno jako DUM do předmětu chemie pro 9. ročník na ZŠ Studentská Mnichovo Hradiště dne Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách
2
Chemická limonáda Na základě získaných dovedností vytvoř z předložených chemických látek originální, chuťově vyváženou limonádu pro závěrečný přípitek. Použité látky zařaď do skupin ch. látek a zapiš jejich další možná použití.
3
sacharóza 1. Řepný cukr DISACHARID
Chemikálie : sacharóza 1. Řepný cukr DISACHARID Potravinářství (ochucovadlo), výroba léků
4
hydrogenuhličitan sodný 2. Jedlá soda
Chemikálie : hydrogenuhličitan sodný 2. Jedlá soda SOLI (hydrogen)uhličitany Potravinářství (kypřidlo), lékařství (neutralizační prostředek)
5
3. Kys. citronová KARBOXYLOVÉ KYSELINY
Chemikálie : kyselina 3-hydroxy-penta-1,3,5-trikarboxylová 3. Kys. citronová KARBOXYLOVÉ KYSELINY Potravinářství (konzervační látka), kosmetika (součást mýdel – změkčuje vodu)
6
Chemikálie : Různé chem. složení 4. Potravinářské barvivo Přírodní (chlorofyly aj.) či umělé (azorubin aj.) látky Ovlivňují chuť a barvu, syntetické mohou způsobovat alergické reakce
7
5. Tresť do potravin Chemikálie :
Ethylester kys. máselné – ananasová esence 5. Tresť do potravin ESTERY KARBOXYLOVÝCH KYSELIN Potravinářství (jahodová, citronová, broskvová esence), základ tuků, olejů, vosků, složky bionafty aj.
8
Obrázek: www.office.microsoft.com
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.