Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tato prezentace byla vytvořena

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tato prezentace byla vytvořena"— Transkript prezentace:

1 Tato prezentace byla vytvořena
v rámci projektu Odborný výcvik ve 3. tisíciletí

2 Obor: Mechanik elektronik Ročník: 3. Vypracoval: Bc. Josef Mahdal
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Výroba jednotlivých dílů II Obor: Mechanik elektronik Ročník: Vypracoval: Bc. Josef Mahdal Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

3 KOREKČNÍ ZESILOVAČ K NF ZESILOVAČI S MBA 810
Zařazením kombinace P2, C11, C12, R5 a R6 do obvodu zesilovacího řetězce ovládáme průchod nízkých kmitočtů. Připojením kombinace P3, C13 a C14 ovládáme průchod vysokých kmitočtů. Vytočením běžce potenciometru P2 tak, že je zkratován kondenzátor C11, dochází v reprodukci k největšímu zdůraznění hlubokých tónů. Zkratuje-li běžec P2 kondenzátor C12, potlačí se hluboké tóny. Vysoké tóny jsou nejvíce zdůrazněny vytočením běžce P3 ke kondenzátoru C13 a potlačeny vytočením běžce ke kondenzátoru C14.

4 KOREKČNÍ ZESILOVAČ K NF ZESILOVAČI S MBA 810
Zařízení, které ovlivňuje kmitočtové pásmo, nazýváme tónový korektor. Kombinací kondenzátorů a potenciometrů ovlivňujeme průchod střídavých signálů.

5 Při nastavení běžců obou potenciometrů uprostřed odporové dráhy je kmitočtový průběh zesilovače téměř lineární. Dělícím kmitočtem pro rozdělení pásma (hluboké a výsoké tóny) je 1 kHz. Signál s tímto kmitočtem není soustavami ovlivňován. Korektor je určen pro připojení k obvodům s velkým vstupním odporem. Připojením korektoru k zesilovači se zmenší vstupní citlivost asi na třetinu (300 mV). 1μF = 1000nF = pF KONSTRUKCE: Potenciometry P2 a P3 mají logaritmický průběh. Drobné součástky můžeme pájet přímo na vývody potenciometrů nebo si vyrobíme jednoduchý tištěný spoj.

6 SCHÉMA ZAPOJENÍ KOREKČNÍHO ZESILOVAČE

7 TABULKA: KMITOČTOVÁ CHARAKTERISTIKA ZESILOVAČE S TÓNOVÝMI KOREKCEMI

8 Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010


Stáhnout ppt "Tato prezentace byla vytvořena"

Podobné prezentace


Reklamy Google