Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_CH16 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice 68771 Autor RNDr. Anna Priessnitzová Vzdělávací oblast Přírodovědné vzdělávání Vzdělávací obor Základy přírodních věd - chemie Tématický okruh Chemické složení živých organismů Téma Bílkoviny Ročník 2. M Datum tvorby Anotace Prezentace se týká bílkovin – jejich stavby a funkce v organismu. Motivuje žáky k zájmu o učivo, získané informace pak vedou k pochopení navazujícího učiva o nukleových kyselinách. Metodický pokyn Prezentace je určena jako výkladový materiál, lze ji rovněž využít k zopakování a procvičení učiva. Navazuje na ni pracovní list. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

2 Chemické složení živých organismů
Bílkoviny (proteiny) Lipidy Sacharidy (glycidy) Nukleové kyseliny Další organické látky Voda Další anorganické látky

3 B Í L K O V I N Y proteiny

4 Funkce bílkovin v živých organismech
Stavební materiál tkání (kůže, svaly,orgány,vlasy, nehty) Enzymy katalyzují biochemické pochody (biokatalyzátory) Hormony koordinují chemické děje v organizmech Funkce obranná bílkoviny mají antigenní účinek ( po vpravení do cizího organizmu vyvolávají tvorbu protilátek)

5 Aminokyseliny - AMK Bílkoviny jsou tvořeny z aminokyselin
Existuje několik tisíc aminokyselin Na stavbě bílkovin se podílí 20 AMK Příklady AMK – prolin, alanin, lysin,cystein, fenylalanin, kyselina asparagová

6 L-alfa-aminokyseliny
L-alfa-aminokyseliny. Charakterizuje je přítomnost aminoskupiny (NH2) a karboxylové skupiny (COOH).     H     │ R-C- COOH     │     NH2 R představuje postranní řetězec molekuly

7 Vznik peptidové vazby Aminokyseliny mají karboxylovou skupinu –COOH
Dále mají aminovou skupinu –NH2 Slučováním aminokyselin se tvoří peptidová vazba

8 Vznik peptidů aminoskupina jedné aminokyseliny se váže s karboxylovou skupinou druhé aminokyseliny, vyloučí se molekula vody.          H O              H  O         |  ||                     |   || NH2-C-C-OH-HNH-C-C- OH         |                   |         R1               R2 Spojením aminokyselin vznikají peptidy.

9 Dělení podle počtu AMK Peptidy = 2 – 10 AMK Polypeptidy = 10 – 100 AMK
Bílkoviny = více než 100 AMK Např. : hormon oxytocin je tvořen 8 AMK. Inzulin se skládá z 51 AMK.

10 Struktura bílkovin Primární – pořadí (sekvence) AMK v peptidovém řetězci Sekundární – a) šroubovice ( α-helix ) b) skládaný list (β- struktura) Terciární – prostorové uspořádání (zkroucení, zprohýbání) Kvarterní – tvorba podjednotek (odpovídají jednotlivým řetězcům)

11 Rozdělení bílkovin Jednoduché – tvořeny pouze AMK
např. keratin – kůže,vlasy,peří,šupiny kolagen – kůže, šlachy, chrupavky albuminy –v krvi, bílku, mléce globuliny – součást hemoglobinu Složené - kromě AMK obsahují ještě další látky (glykoproteiny, lipoproteiny)

12 Denaturace bílkovin Chemickými vlivy: působení solí,kyselin,
zásad,změnou pH Fyzikálními vlivy - teplota Změna struktury bílkovin Většinou děj nevratný Ztráta biologické aktivity Denaturované bílkoviny jsou lépe stravitelné Sterilizace – ničení choroboplodných zárodků

13 Zapamatujeme si : Bílkoviny = proteiny (prvotní, první)
Bílkoviny – nejvýznamnější součást živých organismů Bílkoviny jsou přítomny ve všech buňkách Bílkoviny se skládají z aminokyselin

14 Otázky: Které buňky neobsahují bílkoviny?
Uveď příklad denaturace bílkovin z každodenního života. Proč mohou probíhat složité reakce v lidském těle při teplotě 37 oC ? Proč sterilizací zabráníme zkažení potravin? Které potraviny mají vysoký obsah bílkovin?

15 ZDROJE: KOTLÍK, Bohumír, RŮŽIČKOVÁ, Květoslava: Chemie v kostce pro SŠ. Havlíčkův Brod: Fragment, 1997. Archiv autora


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"

Podobné prezentace


Reklamy Google