Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_CH16 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice 68771 Autor RNDr. Anna Priessnitzová Vzdělávací oblast Přírodovědné vzdělávání Vzdělávací obor Základy přírodních věd - chemie Tématický okruh Chemické složení živých organismů Téma Bílkoviny Ročník 2. M Datum tvorby Anotace Prezentace se týká bílkovin – jejich stavby a funkce v organismu. Motivuje žáky k zájmu o učivo, získané informace pak vedou k pochopení navazujícího učiva o nukleových kyselinách. Metodický pokyn Prezentace je určena jako výkladový materiál, lze ji rovněž využít k zopakování a procvičení učiva. Navazuje na ni pracovní list. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.
2
Chemické složení živých organismů
Bílkoviny (proteiny) Lipidy Sacharidy (glycidy) Nukleové kyseliny Další organické látky Voda Další anorganické látky
3
B Í L K O V I N Y proteiny
4
Funkce bílkovin v živých organismech
Stavební materiál tkání (kůže, svaly,orgány,vlasy, nehty) Enzymy katalyzují biochemické pochody (biokatalyzátory) Hormony koordinují chemické děje v organizmech Funkce obranná bílkoviny mají antigenní účinek ( po vpravení do cizího organizmu vyvolávají tvorbu protilátek)
5
Aminokyseliny - AMK Bílkoviny jsou tvořeny z aminokyselin
Existuje několik tisíc aminokyselin Na stavbě bílkovin se podílí 20 AMK Příklady AMK – prolin, alanin, lysin,cystein, fenylalanin, kyselina asparagová
6
L-alfa-aminokyseliny
L-alfa-aminokyseliny. Charakterizuje je přítomnost aminoskupiny (NH2) a karboxylové skupiny (COOH). H │ R-C- COOH │ NH2 R představuje postranní řetězec molekuly
7
Vznik peptidové vazby Aminokyseliny mají karboxylovou skupinu –COOH
Dále mají aminovou skupinu –NH2 Slučováním aminokyselin se tvoří peptidová vazba
8
Vznik peptidů aminoskupina jedné aminokyseliny se váže s karboxylovou skupinou druhé aminokyseliny, vyloučí se molekula vody. H O H O | || | || NH2-C-C-OH-HNH-C-C- OH | | R1 R2 Spojením aminokyselin vznikají peptidy.
9
Dělení podle počtu AMK Peptidy = 2 – 10 AMK Polypeptidy = 10 – 100 AMK
Bílkoviny = více než 100 AMK Např. : hormon oxytocin je tvořen 8 AMK. Inzulin se skládá z 51 AMK.
10
Struktura bílkovin Primární – pořadí (sekvence) AMK v peptidovém řetězci Sekundární – a) šroubovice ( α-helix ) b) skládaný list (β- struktura) Terciární – prostorové uspořádání (zkroucení, zprohýbání) Kvarterní – tvorba podjednotek (odpovídají jednotlivým řetězcům)
11
Rozdělení bílkovin Jednoduché – tvořeny pouze AMK
např. keratin – kůže,vlasy,peří,šupiny kolagen – kůže, šlachy, chrupavky albuminy –v krvi, bílku, mléce globuliny – součást hemoglobinu Složené - kromě AMK obsahují ještě další látky (glykoproteiny, lipoproteiny)
12
Denaturace bílkovin Chemickými vlivy: působení solí,kyselin,
zásad,změnou pH Fyzikálními vlivy - teplota Změna struktury bílkovin Většinou děj nevratný Ztráta biologické aktivity Denaturované bílkoviny jsou lépe stravitelné Sterilizace – ničení choroboplodných zárodků
13
Zapamatujeme si : Bílkoviny = proteiny (prvotní, první)
Bílkoviny – nejvýznamnější součást živých organismů Bílkoviny jsou přítomny ve všech buňkách Bílkoviny se skládají z aminokyselin
14
Otázky: Které buňky neobsahují bílkoviny?
Uveď příklad denaturace bílkovin z každodenního života. Proč mohou probíhat složité reakce v lidském těle při teplotě 37 oC ? Proč sterilizací zabráníme zkažení potravin? Které potraviny mají vysoký obsah bílkovin?
15
ZDROJE: KOTLÍK, Bohumír, RŮŽIČKOVÁ, Květoslava: Chemie v kostce pro SŠ. Havlíčkův Brod: Fragment, 1997. Archiv autora
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.