Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

TRILOBIT představují vymřelý podkmen členovců.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "TRILOBIT představují vymřelý podkmen členovců."— Transkript prezentace:

1 TRILOBIT představují vymřelý podkmen členovců. Jednalo se o vodní živočichy, jejichž článkované tělo bylo pokryto pancířem. Po dně se pohybují kráčením více než plaváním. Živí se detritem - nemají kusadla. Jejich tělo je tvořeno hlavou a třemi podélnými laloky. Mají mnoho nespecializovaných dvouvětevných nohou se žábrami. Mohou se stáčet do klubíčka a chránit se tak při napadení. Zachoval se po nich bohatý paleontologický materiál. Velká naleziště trilobitů jsou například v Českém krasu

2 ČLENOVCI A HMYZ pravážky dosahující rozpětí křídel až 75 cm (rod Meganeura, největší dosud známý hmyz). Mezi vymřelými skupinami zaujímají zvláštní postavení Palaeodictyoptera se třemi páry křídel Arthropleura s až 150 cm úzkým a článkovaným tělem

3 KRYTOLEBCI Stegocephala
připomínají stavbou těla ještě své rybí předchůdce. Jejich tělo bylo pokryto pancířem z jemných šupin. Plochá hlava měla trojúhelníkovitý nebo obloukový tvar. Tvar zubů prozrazuje dravý způsob života. Mezi týlními kostmi měli světločivný orgán (třetí oko). Obývali převážně močály, tůně se stojatou vodou, objevují se však i na vlhkých březích jezer či klidně tekoucích řek. Množili se vajíčky, larvy dýchaly vnějšími žábrami.

4 ŽIVOT V PERMU Početné útesy tvoří mechovky, mlži, ostnokožci, hlavně lilijice a poupěnci. Všeobecný rozvoj obratlovců. Z ryb převládají žraloci, nejdůležitější skupinou se však stávají plazi. Eosuchia, nevelcí, ale pohybliví a draví ještěři, předchůdci dodnes žijící haterie. Varanosaurus žije převážně ve vodě a živí se rybami, býložravý Edaphosaurus, masožravý Dimetrodon. Therapsida měli tělo pokryté srstí. Typickým představitelem byl například býložravý Dicynodon či dravý Cynognathus.

5 PLAZI existovalo 14 řádů, z nichž čtyři přežili dodnes. Důležitý je rod Therapsida, dělený na býložravé Anomodontia. Dicynodontia s progresivními savčími znaky. Lystrosaurus částečně žil ve vodě. Theriodontia mají již zřetelně rozlišený chrup na řezáky, špičáky a stoličky. Uzavřením spodiny lebeční vzniklo pevné patro, končetiny se posunují pod tělo do svislé polohy. Vzorec prstních článků 2,3,3,3,3 máme dnes i my. Pokračoval vývoj izolační vrstvy, kterou představovala srst a objevují se první mléčné žlázy, které se vyvinuly z potních žláz. K primitivním plazům patřili Ichthyosauria (ryboještěři)‏ a dravé Theriodontia.

6 ŽIVOT V JUŘE Na vrcholu byl rozvoj hlavonožců, zejména amonitů a belemnitů. Známy jsou již pravé žáby. Poprvé se objevují praví krokodýli, známé jsou nálezy primitivních želv s tělem již částečně pokrytým krunýřem, pokračuje vývoj drobných savců. Teplá moře obývají žraloci a rejnoci. Tomuto období však dominují zejména plazi. Vody obývají různé druhy ichthyosaurů a dravých plesiosaurů. Na souši dominují dinosauři a ve vzduchu pterosauři. Jsou známy nálezy prvních praptáků (Archaeopteryx).

7 ŽIVOT V KŘÍDĚ Pokračuje vývoj velkých plazů Nejznámější jsou Brachiosaurus brancai (délka až 22 metrů, výška do 12 metrů), Diplodocus (délka až 27 metrů), Apatosaurus (délka do 18 metrů). Všichni velcí dinosauři měli dutou páteř (kromě ocasu) pro odlehčení vlastní hmotnosti a chrup složený z četných malých zubů. Dožívat se mohli i stáří 200 let. Zvláštní skupinu tvoří rohatí dinosauři s různým počtem rohů vyrůstajích z čelního pancíře (Triceratops, Pentaceratops). Mezi masožravými zástupci vynikaly Tyrannosaurus, Albertosaurus. Megalosaurus a Tarbosaurus byli podobní dnešním pštrosům.

8 TEKODONTI TRIAS Byli velmi přizpůsobiví na časté klimatické změny během triasu, měli předpoklady pro život snad ve všech ekosystémech. Postupně ovládli vodní svět, obojživelný svět, pozemní i stromový Rychle dosáhli velikostí, kterých nedosáhl žádný z terapsidů. Dravý erythrosuchus s lebkou metr dlouhou dosahoval délky pěti metrů. Hlavní skupinou byla Pseudosuchia. Zahrnovala malé, rychlé a mrštné druhy Euparkeria, Saltoposu- chus a Ticinosuchus. Byly tu čtyři hlavní skupiny. Terapsidi - teplokrevní,disponující adaptacemi, tekodonti,přizpů- sobiví a dynamičtí, savci a dinosauři, drobní, lehce zranitelní. Celých 20 milionů let se odehrával boj o nadvládu nad planetou.

9 CYNOGNATHUS

10 ARCHEOPTERIX

11 ARCHELON

12 MEGATHERIUM

13 CYNOGNATHUS

14 CYNOGNATHUS

15 SMILODON

16 BARIONYX PELECANIMIMUS

17 STEGOSAURUS POLACANTUS

18 TAPEJARA

19 MOSASAURUS

20 MORGANUCODON

21 EUPARKERIA

22 ICHTIOSAURUS

23 INDRICOTHERIUM

24


Stáhnout ppt "TRILOBIT představují vymřelý podkmen členovců."

Podobné prezentace


Reklamy Google