Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Baťův kanál.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Baťův kanál."— Transkript prezentace:

1 Baťův kanál

2 Baťův kanál neboli Průplav Otrokovice-Rohatec je historická vodní cesta vybudovaná v letech 1935–1938v délce 52 km, která spojovala Otrokovice s Rohatcem.. Na trase je celkem 23 mostů. Hlavním po vodě dopravovaným materiálem byl lignit z Ratíškovických dolů, které vlastnila firma Baťa. Lignit se dopravoval do Otrokovic, kde zásobovala kožedělný závod teplem a elektřinou.

3 Na trase byla řada unikátních technických zařízení, např
Na trase byla řada unikátních technických zařízení, např. výklopník uhlí mezi Rohatcem a Sudoměřicemi lanovka pro přetahování člunů přes Moravu ve Vnorovech apod. U každé plavební komory byl postaven typický „baťovský“ domek pro obsluhu. V dnešní době je téměř celá vodní cesta v délce 52 km opravena, zprovozněno 13 plavebních komor . Turisté mohou využívat 8 přístavů a 16 přístavišť.

4 S využitím říčních úseků Baťova kanálu, které odpovídají svými parametry provozu větších lodí, se počítá při výstavbě vodního koridoru Dunaj-Odra-Labe. Provoz na Baťově kanálu by zůstal zachován a díky vodnímu koridoru D-O-L bude napojen na síť evropských vodních cest.

5

6 Vypracoval:Matěj Cvek
Zdroj: wikipedie.org google.cz


Stáhnout ppt "Baťův kanál."

Podobné prezentace


Reklamy Google