Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Luštěniny Vypracoval: Lukáš Karlík
Praktické činnosti Luštěniny Vypracoval: Lukáš Karlík
2
Luštěniny jsou zralá suchá semena motýlokvětých rostlin
3
Pojmenuj luštěniny na obrázcích
Hrách Čočka
4
Fazole Sója
5
Luštěniny mají vysokou hodnotu biologickou i energetickou.
Jsou bohaté na bílkoviny, sacharidy a mají nepatrné množství tuku (s výjimkou sóji). Obsahují fosfor, hořčík, draslík, vápník, železo a z vitamínů komplex B, C, A, E, PP.
6
Využití luštěnin při přípravě pokrmů
Luštěniny přebereme (bývají znečištěny kamínky, semeny plevelů). Dobře propláchneme vodou. Necháme ve vodě nabobtnat (čočka 3 hodiny, hrách a fazole 10 hodin). Po nabobtnání vaříme ve stejné vodě, kde bobtnaly. Solíme až před ukončením varu. Uvařené podáváme jako přílohu, lisujeme na kaši nebo připravujeme saláty.
7
Sója Druh luštěniny Pochází z Asie
Semena obsahují 40 % bílkovin, 20 % tuku, vitamíny skupiny B, nerostné látky a vlákninu Sójová mouka, sójové mléko, sójový sýr – Tofu, sójové maso
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.