Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

EU peníze středním školám

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "EU peníze středním školám"— Transkript prezentace:

1 EU peníze středním školám
Název vzdělávacího materiálu: Avoid common mistakes II Číslo vzdělávacího materiálu: AJ1 - 26 Šablona: II/2 Inovace a zkvalitnění výuky cizích jazyků na středních školách Název sady vzdělávacích materiálů: Materiály pro přípravu k maturitě Autor: Mgr. Jarmila Jurečková Datum vytvoření: Garant (kontrola): Mgr. Michala Nyklesová Ročník: vyšší gymnázium Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Anglický jazyk Téma: Zdokonalení praktického jazyka – redukce čechismů v angličtině Metodika/anotace: Powerpointová prezentace - nejčastější výrazy, ve kterých čeští studenti chybují. Časový rozvrh: 40 min Zdroje: uvedeno v závěru Gymnázium Františka Křižíka a základní škola, s.r.o.

2 AVOID COMMON MISTAKES II.

3 brigáda slovo brigade se v angličtině používá pouze v souvislosti s armádou nebo k označení organizované skupiny lidí (fire brigade)

4 brigáda Možnosti přeložení: summer job
Last year I had/got a summer job in Prague.

5 brigáda Možnosti přeložení: summer job
Last year I had/got a summer job in Prague. temporary job We had a temporary job during the Christmas holidays.

6 brigáda Možnosti přeložení: summer job
Last year I had/got a summer job in Prague. temporary job We had a temporary job during the Christmas holidays. part-time job It´s useful to have a part time job during your university studies.

7

8 trvat – last nebo take? slovo trvat má sice v angličtině dva ekvivalenty, ale rozdílné použití

9 trvat – last nebo take? slovo trvat má sice v angličtině dva ekvivalenty, ale rozdílné použití last = vydržet, nezkazit se, zůstat neporušený, trvat

10 trvat – last nebo take? slovo trvat má sice v angličtině dva ekvivalenty, ale rozdílné použití last = vydržet, nezkazit se, zůstat neporušený, trvat This nice weather will last over the weekend. My holiday lasted five days.

11 trvat – last nebo take? slovo trvat má sice v angličtině dva ekvivalenty, ale rozdílné použití last = vydržet, nezkazit se, zůstat neporušený, trvat This nice weather will last over the weekend. My holiday lasted five days. take = jak dlouho trvá někomu něco udělat It took her all morning to do her makeup. It will take us five minutes to get to the station.

12 trvat – last nebo take? srovnej: The exam lasted two hours.
The exam took me two hours. A trip to Prague took us longer than we had expected. A trip to Prague lasted longer than we had expected.

13 Look - vypadat Sloveso look se blíže určuje přídavným jménem (na rozdíl od češtiny, kde stojí příslovce): The situation looked dangerous. She looks beautiful! JAK VYPADÁ? ptáme-li se na vzhled nebo charakteristické vlastnosti, použijeme what ….look like I have no idea what his brother looks like. What does your new classmate look like?

14 Look - vypadat ptáme-li se na povahu, použijeme be…..like
I wonder what the new year will be like. What is your boss like? And what does he look like?

15 Translate: 1. Už několik let je členem hasičského sboru.
2. Jeli jsme se školou na brigádu – trhali jsme chmel. 3. Jeho žena vypadá velmi elegantně. 4. Jak vypadá tvůj trenér? A jaký je člověk? 5. Operace netrvala dlouho, ale pacientovi trvalo dlouho, než se zotavil. 6. Trvalo mu dlouho, než odpověděl. 7. Jak dlouho trvají v Čechách letní prázdniny?

16 Obrázky: Zdroje: Don Sparlling: English or Czenglish, Bridge, časpis, Bridge Publishing House


Stáhnout ppt "EU peníze středním školám"

Podobné prezentace


Reklamy Google