Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

EU_42_sada1_03_M_Rovinné útvary3_Šeb

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "EU_42_sada1_03_M_Rovinné útvary3_Šeb"— Transkript prezentace:

1 EU_42_sada1_03_M_Rovinné útvary3_Šeb
Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Mgr. Zdeněk Šebestík Anotace Prezence slouží k procvičení učiva o obvodech rovinných útvarů – čtverce. Vzdělávací oblast Matematika a její aplikace Předmět Matematika Tematická oblast/téma Geometrie v rovině a prostoru Výsledky vzdělávání  - vypočítat obvody a obsahy rovinných útvarů a využívat je v praxi Klíčová slova Obvod, obsah, čtverec, obdélník, strana, Druh učebního materiálu pptx Typ vzdělávání Střední vzdělávání, 2. ročník Praktické školy dvouleté Ověřeno Datum: Třída: II. PRŠ 2 Zdroj autor

2 Obvod čtverce

3 Cvičení 1: Zadání: Kolik m pletiva budeme potřebovat k oplocení zahrady ve tvaru čtverce, když jedna strana měří 10 m? 1. Náčrt: a a = 10 m a a 2. Vzorec O = a + a + a + a 3. Výpočet: O = O = 40 a 4. Odpověď: K oplocení zahrady budeme potřebovat 40 m pletiva.

4 Úkol 1: Střecha domu je čtvercového tvaru. Kolik m okapu potřebujeme koupit, jestliže okapy umístíme na všechny okraje střechy? Jedna strana střechy měří 7 m.

5 Úkol 2: V kůlně jsme našli roli pletiva – 20 m. Na jak velký kus pozemku čtvercového tvaru nám bude pletivo stačit?

6 Úkol 3: Kolik km ušel na hlídce hlídač čtvercového pozemku o straně 2 km, když pozemek obešel 5x?

7 Řešení Úkol 1: Střecha domu je čtvercového tvaru. Kolik m okapu potřebujeme koupit, jestliže okapy umístíme na všechny okraje střechy? Jedna strana měří 7 m. O = a+ a + a +a a = 7 O = O = 28 Koupíme 28 m okapu.

8 Úkol 2: V kůlně jsme našli roli pletiva – 20 m. Na jak velký kus pozemku čtvercového tvaru nám bude pletivo stačit? O = a + a +a + a O = 20 a = 20 : 4 = 5 Strana pozemku je 5 m.

9 Úkol 3: Kolik km ušel na hlídce hlídač čtvercového pozemku o straně 2 km, když pozemek obešel 5x? O = a + a + a + a O = O = 8 Ušel: 8. 5 = 40 Hlídač ušel 40 km.


Stáhnout ppt "EU_42_sada1_03_M_Rovinné útvary3_Šeb"

Podobné prezentace


Reklamy Google